Ден на Ботев – Тържествено отбелязан от бг. училищата в Торент и Алзира

13321258_10154296593661180_1247471341_oДЕН НА БОТЕВ

На 29 май (17 май стар стил) 1876 г. четата на Христо Ботев слиза на българския бряг при Козлодуй и потегля към Балкана. На 2 юни (20 май стар стил) Ботев загива, пронизан от куршум, в подножието на връх Камарата……но преди 140 години.

На 29 май в Алзира, българските училища „Христо Ботев” от Торент, Алзира, Сан Агустин де Гуадалаикс, Алкала де Енарес и Уманес де Гуадалахара, тържествено отбелязаха 140 години от подвига на Христо Ботев с патронен празник на училищата им. Под мотото „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира” и с ботевски плам в сърцата, учениците от Торент и Алзира с гордост изпълниха за първи път химна на училището, който бе написан специално за този повод. Децата от Алзира се включиха с рецитал, в който ни припомниха историята на Ботев и неговата чета. А нашите танцьори , малки и големи, се надиграваха с неумора под звуците на българските хора. Насладихме се на великолепните изпълнения на ФФ „Еделвайс”, Торент и ФФ Алзира, изпълнили ,,За пояс”, ,,Ситно женско хоро’’и ,,Четворно хоро”. Прекрасните танци на децата ,,Темна е магла паднала”, ,,Закачка”, ,,Весело хорце”, Ръченица и Дайчово хоро събраха много овации. Омаяха ни и звънките детски гласове, запяли с трепет под акордите на „Цъфнало цвете шарено”, „Що ми домилело мамо”,„Карамфилке моме”, ,,Рипни Клинке” и много други.

Наши гости бяха възпитаниците от БУ„ Христо Ботев” от трите селища около Мадрид при Асоциаиця Т.А.Н.Г.Р.А. и Ансамбъл за български народни песни и танци към Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А. Нашите най- искрени благодарности са за тях, за великолепното им участие в този така знаменит ден за всички нас! Нашият празник уважи кмета на Алзира, г-н Диего Гомез и консехала на културата в Алзира. А деца от ПБНУ ,,Васил Априлов” Кастейон-Лийа, Стефан и Чериса бяха наградени в литературен конкурс посветен на Христо Ботев от председателя на Асоциция Света София от Леванте, Камелия Любенова. Наградите бяха осигурени от ДАБЧ, за което благодарим на председателя господин Вангелов и главен експерт господин Карарусинов. За пореден път ни помогнаха родителите от Торент и Алзира и господин Петър Петров, президент на Балканика, за което им благодарим за тяхната самоотверженост.

Благодарим за чудесните мигове, които споделихте с нас, защото заедно и благодарение на всички участници, Денят на Ботев ще остане завинаги дълбоко в сърцата ни като един светъл и незабравим спомен. Защото обаянието и величието на Ботев расте с времето и това е най-сигурният белег за присъствието на гения, който с хода на годините става част от духовното съзнание на народа. Защото Ботев е не само най-значителното явление на възрожденската ни култура и литература – той обобщава духовното съзряване на българския народ. Безброй пъти е писано за Вола и Околчица като за светини на българския народ , като за най-високи върхове, до които е достигнал националният ни дух по трънливия път на самопознанието, но като че ли никога няма да се уморим да повтаряме, че лобното място на поета е не само светиня, но и олтар на българската свобода, който Ботев в часа на възвишената си саможертва запали направо от звездите, за да напомни на съкрушените си братя, че никоя саможертва не е напразна, че както се пее още в древните псалми – „бездната бездна призовава”.

„Жив е той, жив е” – винаги ще помним най-знаменитият български стих, останал завинаги в сърцата и душите ни, в песните и словата ни, тъй както пазим и тачим делото на великият поет и революционер Христо Ботев! Честит Ден на Ботев!

От Екипа на БУ Торент и Алзира, при Асоциация Света София от Леванте, организатор на събитието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>