ДА СИ НАПРАВИМ ЧАЙ ОТ ЛЕВУРДА СРЕЩУ ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ И …

índiceВече е месец април и аз се разхождам на доста високо ( около 1000 – 1200 м височина ) в сенчеста широколистна гора в България ( мислено, защото съм на територията на Испания в момента  ).

– И, ето намирам левурда. Нарича се още див чесън, горски чесън, мечи чесън и т. н. Латинското наименование е: Allium ursinum. Предполагам много от вас са я виждали и консумирали на салата в различни вариации.

Кратко описание: Многогодишно тревисто растение. Луковица: продълговата, единична с дебелина около 1 см, покрита с ципеста обвивка. Листа: най-често две, елепсовидно лацентни към основата стеснени с дълга дръжка, заострена към върха. Стъбло: тристенно, обгърнато в основата от удължени листни влагалища. Височината на стъблото може да е от 15 до 40 см височина. Цветове: бели, 6 броя – линейно ланцетни и заострени, разположени в два кръга.

Използваеми части: луковица и стръкове. Стръковете се берат по време на цъфтежа от месец април до месец юни, а луковицата след узряването на семената.

Срок на годност: Изсушени стръкове – 2 години; Изсушена луковица – 3 години.

Състав: Съдържа етерично масло, състоящо се от алицин, венилсулфид, алилсулфид, диалилтрисулфид, алиин пипеколинова киселина и меркаптан. Съдържа още витамин С ( най-вече в листата ), полисулфиди, един вид алдехид, йод, минерални соли, слуз и др.

Действие: Леко слабително, противовъзпалително и смекчаващо. С бактерицидни и фунгицидни свойства, с по-голямо превъзходство от това на чесъна и хряна. Очистителното действие е много важно, което се дължи на гликозида линамарин. Противовъзпалителното действие на левурдата е за дихателните пътища и храносмилателната система ( стомах и черва ). Това се случва с помощта на слузните вещества в билката, а  ненаситените мастни киселини в нея, понижават холестерола и така се регУлира обмяната на веществата в организма.

Приложение: При високо кръвно налягане, артериосклероза, проблеми с черен дроб. Помага при кашлица, бронхит, грип. Справя се с унищожаването на глистите при децата. При оловно натравяне спасява организма.

Употреба:

Външна: За клизми при глисти; За промивки при бяло течение; За фрикции при изтощена и падаща коса.

   ***   Използва се запарка и в трите случаи ( 1 супена лъжица от листата се заливат с 500 мл вряща вода. Запарва се в продължение на 5 минути. Прецежда се. )

След изстиване на течността се прилага за конкретната ситуация: За клизми: 1 път на ден – сутрин ( до решаване на проблема ); За промивки: 1 път на ден – вечер ( от 5 до 7 дни ); За фрикции: 1 път седмично, след измиване на косата с шампоан и след това се третита косата. Измива се хладка вода.

Вътрешна:

Запарка: 1 супена лъжица от листата и/или луковицата се заливат с 500 мл вряща вода. Запарва се в продължение на 5 минути. Прецежда се. След изстиване на течността се пие по 100 мл, 15 минути преди хранене –  4 пъти на ден.

Могат по същия начин да се използват и другите видове билки от рода на левурдата като: Градински чесън ( Allium sativum ) – при същите болести, които написах по-горе; Праз лук ( Allium porrum ) – при заболявания на черния дроб и запек; Крумид лук ( Allium cepa ) – при чернодробни заболявания, склероза, диабет и др.

 

!!!   ВНИМАНИЕ: Винаги при употреба се консултирайте според здравословния проблем за дозите и продължителността на употреба  със специалист!

 

Статията подготви: Диетолог Екотерапевт – Теодосия Станева

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>