Да се открият български колежи в Гърция, Албания, Косово, Испания и САЩ-За това настояват сънародниците ни в чужбина

Да се открият български колежи в Гърция, Албания, Косово, Испания и САЩ.

За това настояват сънародниците ни в чужбина, предаде Дарик. На четвъртата сесия на Световния парламент на българите, чийто домакин е Варна, те ще приемат обръщение към управляващите за разкриване на учебни заведения в тези страни.
Депутатите ще призоват правителството и да предприеме  действия за възстановяване на българското гражданство на българите от Република Македония, Егейска Македония, Западна Тракия и Западните покрайнини, придобито през 1941 г. и незаконно отнето през 1945 и 1952 г. Те ще поискат също да се увеличи приемът и да се осигурят 1000 стипендии на българчета от Македония, Западните покрайнини, Молдова и Украйна за обучение в средните и висшите училища в страната ни. Ще бъде приета и декларация относно враждебното отношение на правителството в Скопие към България.
Варна за четвърти път е домакин на редовната сесия на Световния парламент на българите. В рамките на двудневната среща, която започна вчера, около 200 сънародници от 28 страни дискутират въпроси и проблеми на българските общности.

varnautre.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>