Да помогнем на храносмилателната и дихателна системи с ДЮЛЯ

dyulya-simvol-na-lyubovДюлята е плода, който въпреки своите далечни корени  Иран и Турция е основна съставка в едни от най-традиционните десерти на западната култура.

Съществува от преди 4000 години във Вавилон. За гърците е символ на плодородие и любов. 

В момента се отглежда в Армения, Кавказ, Персия, Сирия, Аржентина, Гърция, на Балканите, и в Андалусия, Естремадура, Мурсия ( Испания ). 

Дюлята е малко дърво, високо до около 5 метра и е покрито с нещо като пепел по време на първата година от живота си.

Листата  на дюлята са елипсовидни, отдолу сиви и влакнести, а цветовете са особено едри и красиви, с бледорозов цвят и растат самостоятелно в края на нови клонове.

Плодовете  са подобни на круша, но имат жълт към оранжев цвят с ръждив мъх. Дюлята е известна  в областта на медицината като добро стягащо и успокояващо средство. Използват се листата и семената на растението. Листата се берат след цъфтежа, а семента след като узрее плода. Срокът на съхранение на листата и семената е 2 години. Дюлята има достатъчно фибри, въглехидрати, с ниско съдържание на калории и 84% вода.

Съдържание на витамини: провитамин А, C, B1, B2. Минерали: калий, магнезий, калций, фосфор, манган, сяра, хлор, мед, желязо. 

Други: 20 % слуз, дъбилни и белтъчни вещества, растителни мазнини, цианогенен гликозид амигдалин, никотинова киселина, ябълчена киселина, фосфорна киселина, пектини, танини и др.


Предимства при:
Хипертония; Висок холестерол; Подагра; Сърдечно-съдови и дегенеративни проблеми; Диария; Противовъзпалително средство; Гастрит, язва, хиатална херния; Облекчаване болките на мускулите и нервите;

Лечебното действие се дължи главно на слузните вещества и танините. Листата се използват при високо кръвно налягане, чернодробни заболявания и стомашни болки.

Семената се препоръчват при пресипнал глас, задух, кашлица, кръвохрачене, язва на стомаха и дванадесетопръстника, при ентерит, колит и др.

Външна употреба: За бани при напукана кожа; За компреси при изгаряне, протрита кожа, натъртване, напукани зърна при кърмачките и др.

Кората на плода е ефикасно средство при заболявания на черния дроб. Сварена, с жабурене е добро средство при проблеми с венците. А, когато са налице кръвоизливи, мъхът на дюлята ще помогне.

Вътрешна употреба: Отвара: 1 чаена лъжичка от цели семена от плода на дюлята се варят в 500 мл вода в продължение на 5 минути. След като изстине течността, се прецежда. Приема се по 150 мл – 3 пъти дневно, преди хранене.

!!!  Семената сe приемат цели, а не счукани, защото променят действието си от лечебно на ТОКСИЧНО!


Статията подготви: Диетолог Екотерапевт – Теодосия Станева


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>