Да оцелееш с отвращение

zx620y348_2106663Испанският премиер Мариано Рахой няма намерение да си ходи. Същото важи и за скандала с черните каси на неговата дясноцентристка Народна партия, който вместо да отшумява се разраства и разтърсва цялото правителство.

Всичко започна още през януари, когато едни от най-тиражните испански вестници El Pais и El Mundo писаха за плащания на ръка от незаконен фонд на лидери от управляващата партия, сред които се споменаваше и името на Рахой (в неговия случай парите понякога били скрити в кутия за пури и последното такова плащане било през 2010 г.). Средствата били от дарения на строителни компании в замяна на договори и от други източници с неясен произход, а схемата продължавала близо две десетилетия. Фактът, че точно спуканият имотен балон е една от причините за настоящата дълбока криза в Испания, засили още повече избухналото обществено възмущение.

Вместо да затихва, преди дни скандалът се разгоря още повече с нови разкрития за тесните връзки на премиера с бившия ковчежник на Народната партия Луис Барсенас, който в момента е в ареста по две отделни разследвания за данъчни измами и пране на пари и за корупция и участие в незаконно финансиране на партията. Двамата си обменяли SMS-и, в които Рахой му засвидетелствал подкрепата си. Но тази близост вече е в миналото, след като миналата седмица по време на разпити Барсенас призна, че действително се е занимавал с тайно счетоводство и е поддържал черна каса, от която са раздавани пари на партийни лидери. В отговор Народната партия го нарече лъжец и мошеник.

Рахой отрича той или негови съпартийци да са получавали каквито и да било нерегламентирани плащания и категорично отказва да се оттегли въпреки всички въпроси, исканията за оставка и гнева на испанците. Всъщност лидерът на опозиционната Социалистическа партия Алфредо Перес Рубалкаба заяви, че не се стреми към предсрочни избори в момент, когато правителството се опитва да извади страната от икономическа криза, а левицата е с нисък рейтинг, но призова управляващите да посочат нов премиер. Дори това да не стане, скандалът вече навреди на Рахой. А също и на без това липсващото доверие на испанците в хората, които ги управляват.

Един премиер, един авторитет

Ако обвиненията бъдат доказани, Рахой няма как да се спаси. Едва ли германският канцлер Ангела Меркел или някой друг от европейските партньори на Рахой биха искали да имат колега с опетнена репутация. Но засега изглежда, че испанският премиер вероятно няма да загуби поста си. Силата на правителството му се състои в комбинацията от стабилното парламентарно мнозинство, необяснимата толерантност на испанците към корупцията, слабата опозиция и мудната съдебна система. Всичко това позволява на Рахой уверено да заявява, че смята да изкара мандата си докрай, т.е. до 2015 г.

“Рахой ще запази премиерското място, тъй като партията му разчита на абсолютното си мнозинство в двете камари на парламента. Освен ако няма вътрешна криза в партията, стратегията му е да остане на власт, очаквайки подобряване на икономиката през идващите месеци”, обяснява пред “Капитал” Феран Рекехо, професор по политически науки от университета “Помпеу Фабра” в Барселона. Според него са започнали да се появяват критични гласове в редиците на Народната партия, но крилото, от което идват, досега не е показало, че е достатъчно силно.

Проф. Антон Лосада, политически анализатор от университета в Сантяго де Компостела, също смята, че Рахой изглежда стабилен: “Народната партия твърди, че Барсенас говори лъжи, за да избегне затвора. А това е аргумент, в който нейните гласоподаватели наистина искат да вярват. Въпросът е дали някой вътрешен човек ще потвърди обвиненията на бившия ковчежник. Стратегията на партията сега е да минимализира политическата цена. Затова Рахой мълчи. Те си мислят, че могат да овладеят щетите, като разчитат на времето и контролират нивата на шума”, твърди Лосада пред “Капитал”.

Но дори Рахой да оцелее, тъй като предсрочни избори не са изгодни за никого, авторитетът му ще бъде отслабен в момент, когато има надежди, че испанската икономика е сигнала дъното и краят на дълбоката рецесия е близо. Заради скандала обаче политическият капитал на премиера и способността му да прокарва реформи ще бъдат ограничени. Той ще трябва да се бори за доверието на испанците, които искат отговори и са отвратени от разкритията за корупция в момент, когато са принудени да преглътнат строги бюджетни икономии и безработица от 27%. И въпросът как ще управлява дискредитираният Рахой оттук нататък е съвсем логичен. Но, както казва Феран Рекехо, “не репутацията е ключов фактор в испанската политика, а числата. Народната партия има категорично мнозинство. Точка!”

Освен това според проф. Лосада испанците сега са по-загрижени за икономиката, отколкото за корупцията. “И основният проблем за Рахой в момента е дали някой от Народната партия като Есперанса Агире (влиятелният експрезидент на регион Мадрид – бел. ред.) няма да опита да се възползва от скандала и да го измести от поста.” Източник: Капитал.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>