Да обичме своите съпрузи

Още от люлката, та чак до гроба ние протягаме ръце към някого, който ни обича и към някого, когото ние обичаме. Наистина, без любов животът е невъзможен.
Без нея ние губим желание за живот. Нашата умствена и физическа енергия намалява, устойчивостта се понижава и могат да се появят фатални заболявания. Любовта повлиява цялото ни същество-физическо, умствено, социално и духовно. Хиляди се самоубиват всяка година поради липса на любов. Други отиват в бракоразводните зали на съдилищата,за да се освободят и да започнат отново да търсят любов. В болниците за психично болни се намират хиляди, които са почувствали липса на любов.
Изоставени и пренебрегнати деца страдат, проявяващи признаци на невроза и психоза. Изследванията показват,че деца, лишени от любовта на своите майки не само проявяват признаци на емоционални смущения, но така също изостават във физическото си развитие.
В домовете за възрастни хора има хиляди бащи и майки- пренебрегнати, необичани, умиращи със сълзи на очи.
Когато любовта угасне, семействата се разрушават и огромно разочарование сполетява тези, които се в тях и около тях. Такъв емоционален срив има за резултат детска и юношеска престъпност, криминална престъпност, алкохолизъм и различни форми на наркомании. Накрая опитът за самоубийство затваря порочния кръг.
Истината е, че всички копнеем за много любов, а често не можем да получим достатъчно. Всъщност, любовта е най- мощната сила, осигуряваща нашето пълно благополучие.
Трябва да бъдем реалистични в очакванията си, защото не всякога можем да бъдем обичани толкова много, колкото на нас ни се иска.
Жената влага любов, когато вземе иглата и зашива падналото копче от ризата.Когато приготвя яденето, нейната любов се смесва с храната. Когато се събужда през нощта, за да се погрижи за бебето, когато го облича, любовта е движещата сила.
Когато неговите нерви са опънати и белези на изтощение се явяват на неговото лице, нейната любов може да го успокои. Когато обезсърчение го смазва и неговите надежди и мечти са сринати, тя може да му помогне да изгради нови.
Жената има не само способност да дава любов, но тя има нужда и да получава.
Когато млад мъж ухажва млада жена, преди женитбата той често упорства ден и нощ с любезни думи и внимателни постъпки. Но след като я спечели и тя му стане съпруга, той започва да не обръща внимание на нейната всекидневна нужда от любов през останалата част от живота й. Поради по- голямата емоционалност на жената, тя се нуждае от всекидневно изразяване на любовта. Това обуславя нейното чувство, че е оценена, удовлетворява я и я прави сексуално отзивчива. Ако съпругът се чувства отегчен и уморен в семейството, то част от причината за това може би е в него. Чрез постоянно и деликатно изразяване на любовта си, много мъже могат да стоплят дори най- студените съпруги. Ключът за женския склад на любовта стои в ръцете на мъжа, който може да й осигури семейно щастие, емоционална сигурност.
Един объркан съпруг се оплакал: ”Аз съм й дал всичко, което иска и от което се нуждае. Ние имаме хубава къща в най- добрата част на града, микровълнова фурна, цветен телевизор и всичко. Аз съм верен съпруг, не пия, не бия децата си. А тя казва, че е нещастна и аз не мога да разбера защо.” Този съпруг не разбираше, че съпругата му би предпочела да чуе нежни и любезни думи от него, вместо да живее в хубава къща и да има всички удобства. Микровълнови фурни и цветни телевизори не могат да накарат жената да се почувства обичана.
Много мъже са почти напълно нечувствителни към нуждата на жената от романтична любов. В продължение на векове обществото е гледало на жените като на предназначени за удовлетворяване на сексуалните нужди на техните съпрузи, или като на такива, които само трябва да готвят, да се грижат за домакинството, да поддържат дома.
Такова отношение към съпругата би я довело до голямо разочарование. Тя копнее да почувства, че представлява ценност за своя съпруг, че е желана, уважавана и обичана. Пренебрегването на нуждата на съпругата от романтична любов е толкова недопустимо, колкото е пренебрегването от нейна страна на неговите сексуални нужди.
Емоционална сигурност е нещото, от което съпругата особено се нуждае. Понякога тя изисква от своя съпруг да направи нещо, с което тя самата би могла да се справи, защото така се подновява уверението в неговата любов. Неговата готовност е показател за любовта и уважението му към нея.
Понякога съпругата очаква съпругът й да направи нещо, което трябва да бъде направено, без тя да го е помолила. И тя поставя това като много голям показател за любовта му към нея. Ако той не се досети да направи това, което тя очаква, тя се възмущава и се настройва против него. Любезни съпруги, за да не преживявате разочарования, по- добре изразете с думи своите нужди, открито и честно.
Някои мъже мислят: “ Ако всеки ден казвам на жена си, че я обичам, то вече няма да означава нищо за нея” Знайте, обаче, че думите на любов, изказани искрено, винаги ще означават нещо специално за вашата съпруга. Ако тя ви отговаря ентусиазирано, знайте, че сте постигнали целта си.
Някои жени не дават някакви видими признаци, че са чули, или разбрали тези думи. Това не означава, че изразите на любов не са били необходими. Тези жени може би са по-малко емоционални и рядко отговарят с външна проява на чувства. Но такива думи ще направят нещо в техните сърца. Дайте им време. Може би вашата съпруга знае много добре, че вие я цените и се грижите за нея, но тя все пак се нуждае да чува ласкави и нежни думи от вас.
Едно предупреждение за съпругите:
Някои жени очакват твърде много от своите съпрузи. В книги, списания, на телевизионния екран се представят различни драматични моменти от семеен живот. Ако съпругата сравнява своя съпруг с играещия ролята на съпруг артист от екрана, нейният съпруг ще избледнее.Могат да не появят чувства на разочарование, горчивина и нещастност. Такива жени живеят в един измислен свят, изпълнен само с романтична любов. Романтичната любов е приятна и добра, но тя прилича на торта, направена само от захар, която лесно се разпада.
Мъжете са нежни по природа и е грубо твърдението, че те прибягват до чувства само когато това им донася сексуална изгода. Въпреки, че мъжката любов не е свързана толкова много с емоции като женската,тя все пак е много реална.
Мъжете са по-практични и по-малко романтични в демонстрирането на любовта се. Бащата, който се търкаля по пода, за да достави удоволствие на детето си в изблик на смях, демонстрира своята любов към детето.
Съпругът, който обмисля как да облекчи труда на съпругата си в кухнята, как да купи нови обувки за детето си, е любещ съпруг. Мъжът, който прави планове за доброто бъдеще на семейството, изразява с това любовта си. Жената може да не забелязва тези неща и да ги смята като негов дълг, но те показват желанието на мъжа да даде, да сподели, да осигури. И това също е любов.
Мъжът сигурно не изпитва огромно удоволствие да става всяка сутрин в 6 ч., или по-рано през 5-те дни на седмицата и да се труди по цял ден, но основната причина за това постоянстване е любовта му към семейството.
Когато съпругът отваря вратата пред своята съпруга и й дава предимство, когато я хваща за ръка когато вървят заедно, това показва любов.
Няма значение колко силен, а понякога дори груб изглежда мъжът отвън, зад тази външност има много нежност и любов. Мъжете по природа се добри, нежни, обичащи и често много чувствителни, дори сантиментални.
Поради любовта Той се лишава от своята самостоятелност, поема финансовата отговорност за семейството, грижата за децата, създадени от него и се лишава от най-ценното – свободата.

Ние подчертахме, че романтичната любов е необходима в семействата днес, но любов означава нещо много повече от чувства. Английската дума за влюбване е “Fall in love”.Буквално преведена, звучи “Падам в любов” Един голям психиатър казва шеговито по този повод: “Ние не падаме в любов, а напротив, ние израстваме в любов”.Любовта в семейството израства и получава зрялост във всекидневните взаимоотношения. Истинската любов отива по-нататък от чувствата и става принцип, поставен в действие. Ние трябва не само да очакваме да се отнасят към нас с любов и деликатност, но ние трябва също да се отнасяме с любов и деликатност.
За много от нас е много трудно да изразяваме любовта си всеки ден. Малко от нас чувстват, че са нежни и внимателни в обикновеното всекидневие. Често чувствата и проявите ни са повлияни от настроения, храната, която сме яли, времето, болести, реакцията на нашия партньор към нас и много други неща.
Тъй като чувствата са нещо непостоянно, онези, които твърдят, че любовта е преди всичко чувство, са непостоянни в любовта. Те ще преминат през живота, отдавайки се от една любов на друга, вечно търсещи, гонещи , и никога не достигнали.
Разбира се, чувствата са съставна част на любовта. Те са първото нещо, което привлича двата индивида. Те са, които ги водят до женитба.
В семейството обаче, някои от тези чувства намаляват, или дори изчезват. Когато тези първи чувства намалеят, започва криза във взаимоотношенията. Появяват се негативни чувства и те тровят атмосферата. Това е моментът, в който любовта се проявява като принцип. Колкото повече минава времето, любовта се утвърждава. Крехката любов съзрява в една стабилна, истинска любов, която свързва сърцата и се противопоставя на негативните чувства.
Истинската любов включва ангажимент, обещание.
Незрели и неопитни хора често дават обещания, които по-късно разбират, че не могат да изпълнят. Такива хора, съвсем с лека ръка, потъпкват обещанията си, развеждат се и безотговорно тръгват към нави любовни взаимоотношения, без изобщо да се замислят, че са далеч от истинската любов. Любовта ще укрепне, ако работим върху нея, ако й дадем възможност. Мъдрите обмислят и избират внимателно преди да инвестират това скъпоценно нещо- любовта – в ангажимент за цял живот.
Инвестиране- в кого и какво?
Тя е безусловна. Любов, към която са прибавени условия, не е истинска. Само в атмосфера на безусловна любов ние можем да премахнем препятствията, които ни пречат да се приближим един до друг.
Условна любов- дали къщата е подредена, дали яденето е готово навреме и т. н…
Идеална демонстрация на безусловна любов в несъвършените човешки същества няма. Нашите емоционални и психологични недостатъци ни пречат да проявяваме безусловна любов към другите. Но безусловната любов стои като идеал, към който трябва да се стремим.
Истинската любов се стреми да посрещне нуждите на другия. Не е трудно да обичаме, когато нашите партньори са нежни и внимателни и когато всичко е наред. Но колко е трудно да проявиш любов при изпитващи обстоятелства – болест, умора, нелюбезно отношение на другия, нежелание за сработване, закъснял за обяд, или вечеря… Това е изпита за любовта. Когато ние можем да жертваме собствените си нужди, за да посрещнем тези, на партньора ни до нас, ние упражняваме истинска любов.
Истинската любов ни дава възможност да обичаме себе си. Истинска любов към другия е предпоставка за истинска любов към самите нас. Библията си съветва да обичаме ближния си като себе си. Приложението е ясно- каквото бихме направили за ближния си, в случая нашият брачен партньор, ние трябва да направим и за себе си.
Истинската любов разрешава на другия да бъде самостоятелна личност. Тя утвърждава непокваримостта на личността. Това означава, че ние ще зачетем свободата на нашия партньор да има свое собствено мислене, да запази своите чувства и да взема свои собствени решения. Такава любов дава възможност на другия да има свои приятели и интереси, защото всички ние се нуждаем от определено пространство, в което да изградим нашата личност и да развием способностите си.
Истинската любов е постоянна.
Все още бракоразводните зали са пълни с огорчени и разочаровани двойки, всички от които в една, или друга степен претендират, че се обичат. Това, което днес се нарича любов в повечето случаи започва с пламенна страст, но като красиво растение, то повяхва и умира, ако партньорите не знаят как да го подхранват и да се грижат за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>