Испания – Нов евроборд

imagesВъв времето на доста сериозна криза както икономическа така и финансова, където като че ли всичко трябва да се промени с нови реформи, ипотечните кредити също не остават назад.

На 28 април влиза в действие така наречения ИРС (Interest Rate Swap) или “нов” евроборд .

От този момент банките ще предлагат ипотечни заеми с един нов индекс за изчисляване на възвращаемостта на кредита – така наречения ИРС, който ще бъде паралелен на евробордa, индекса до скоро употребяван при 96% от сключените ипотечни кредити в Испания.

Предполага се, че този нов индекс ще въведе повече спокойствие за потребителите. Ипотечната месечна вноска ще бъде преразглеждана на всеки 5 години, тъй като става въпрос за един по-малко вариращ индекс. Новата промяна ще влезе в сила на 29 април 2012 година и ще бъде прилагана за нови ипотечни заеми и за някои стари, чийто индекс ще се премахне.

Банката предполага, че прилагането на този вид индекс, ще даде нов тласък за договаряне на нови ипотечни кредити и същевременно ще даде спокойствие на клиентите поради стабилността на месечните плащания. Биха се подписвали по-малко вариращи кредити и  по този начин банката ще се доближи до Европейския модел типичен за Евро зоната. ( В Испания се подписват 82% вариращи ипотечни кредити, докато в останалата част на Европа се подписват едва 33% от този тип).

Въвеждането на новия индекс предизвиква доста спорове, тъй като много специалисти считат, че няма да бъде от полза на клиентите, които ще кандидатстват за нови кредитни заеми. Става въпрос за нов дългосрочен индекс, който ще бъде по-висок oт евробордa за 12 месеца и като така ипотечните кредити ще бъдат по-скъпи.

През периода 2000 й 2011, средната стойност на ИРС за 5 години беше 3,6%, докато евробордa за същия период беше 2,9% за 1 година. Но не винаги е така. Последните 6 месеца ИРС за 5 години има стойност по-ниска от стойността на евробордa. През февруари евробордa беше 1,68% докато ИРС за 5 години – 1,59%.

Статията подготви: Финансов експерт Руми Сарайска, Мадрид – Тел./ факс: 0034/ 91 817 58 91; Мобил: 0034/ 617 32 11 56; Ел. поща: sarayska@yahoo.es ;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>