ГУАРАНА (Paullinia cupana) – ДА СМЕ ДЪЛГО ЖИЗНЕНИ И МЛАДИ

Храст, роден в Амазонската джунгла, среща се в Перу, Бразилия, Колумбия и Венецуела.

Плодовете са жизненост и енергия – естествена храна, предпазват от неизправности на сърдечно-съдови, стомашно-чревни проблеми и стареене. Гуарана е плод, лиана с комбинирани листа и цветове в гроздовете. Плодът е малък, червен, съдържащ семе, приличащо на очи, а като се обели, като че ли  е с вид на лешник.

За разлика от кафето, гуарана не ни прави нервни, а действа като съживяване  и освежаване на тялото и ума. Кофеиновият компонент, наречен гуаранин с високото си съдържание на танин и фибри, се абсорбира бавно и плавно през тялото. Неговото стимулиращо действие продължава 4-6 часа и е без странични ефекти.

Грешно е да се  каже, че гуаранин има напълно различен ефект от кофеина. Гуаранин е старото име на кофеин. Плодът гуарана често е критикуван, че има висок процент на кофеин – 3,5% при 100 грама гуарана на прах. Трябва да се обърне внимание на факта, че 1 грам прах на прием, съдържа само 40 мг кофеин, а чаша кафе е 80 мг. Или, всичко зависи от приетото количество. Препоръчваната оптимална доза за еднократен прием на денонощие е  кофеин от 300 мг.

ЕФЕКТИ: Стягащо действие; Предпазва от атеросклероза; Премахва треската; Помощ за правилното функциониране на сърцето; Облекчава мускулните болки и главоболието; Стимулира централната нервна система; Увеличава устойчивостта на физическите дейности; Забавя стареенето; Стимулира рефлексите и паметта; Регулира чревната дейност; Премахва умората и депресията; Голяма подкрепа за възстановяване  след боледуване;

СЪСТАВ: Съдържа висок процент на скорбяла (60%), проантоцианидини, катехини, смола, между 3 и 5 % кофеин, теофилин, теобромин, анетол, естрагол и др.

Гуарана е стимулант на централната нервна система с кофеина си, чието съдържание се свързва с аденозин рецепторите в мозъка, повишава се периода на будно състояние и има ергогеннен ефект ( капацитета на физическата работа се увеличава  ), произвежда сърдечна стимулация ( инотропен ефект ), периферна вазодилатация ( разширяване на съдовете ) и вазоконстрикция ( свиване на кръвоносните съдове ). Стимулира скелетните мускули и центъра на дишането, увеличава секрецията на стомашната киселина и диурезата.

Воден екстракт от гуарана И ЗДРАВНИ ПОЛЗИ: • Подобряване на физическата активност. • Подобряване на паметта ( срещу амнезия, предизвикана от скополамин ). • Хипогликемична активност ( срещу хипергликемия, предизвикана от епинефрин ) . • Антиоксидант. • Въздействие върху мускулната тъкан, което води до прекратяване на умората. • Въздействие върху централната нервна система, осигуряваща интелектуална дейност. • Ефективен регулатор на стомашно-чревния тракт –  като чревен дезинфектант е, подходящ в случай на ферментация, дължаща се на нарушения като хранителни отравяния и дизентерия. • С общо тонизиращо действие. Идеален за депресия, понижено настроение, умора и др. • Съдейства за дилатация ( разширение ) на кръвоносните съдове, улеснява кръвообращението и помага за ефективна борба с атеросклерозата. • Защитник на черния дроб. • Възстановяване след боледуване – при тежки заболявания и следоперативни процеси.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ: Гуарана не се препоръчва при случаи на алергия към кофеин, както и при пациенти с тежки сърдечно-съдови заболявания ( сърдечна недостатъчност, коронарна недостатъчност, аритмия ), пептична язва, епилепсия, безсъние, бременност, кърмене и деца под 12.

Обикновено не се препоръчва по време на първите три месеца на бременността, тъй като се  увеличава риска от спонтанен аборт. Да не се приема с успокояващи лекарства  или други растителни стимуланти ( жен-шен, кока-кола, ядки, кафе, ефедрин и т.н.). Етинилестрадиол и местранол могат да усилят ефекта на кофеина. Циметидин потенцира токсичността на кофеин. Енергия за стимул… от далеч…е гуарана…

 

Статията подготви: Диетолог Екотерапевт – Теодосия Станева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>