“Грийнпийс” блокира с рибарска лодка министерство в Испания

zx450y250_2065706Активисти на “Грийнпийс” поставиха 7-метрова рибарска лодка пред централния вход на министерството по земеделие и околна среда в Мадрид в знак на протест. Символичната им акция с банери “Каниете, не потапяй рибарството” и “Бъдещето е на устойчивото рибарство” е насочена директно към испанския министър на земеделието, прехраната и околната среда  Мигел Ариас Каниете, който според тях не защитава интересите на дребномащабните рибари, въпреки че представляват 80% от испанската риболовна флота.

Испания е държавата в съюза, която блокира и усилията на страните членки и на Европейския парламент да достигнат до устойчиво споразумение за реформата на Общата рибарска политика.Това е регламентът, който определя къде, как и колко риба може да се лови в европейските морета. Тя се ревизира само веднъж на всеки 10 години и това предстои да се случи този юни.

“Устойчивото рибарство трябва да е в сърцето на реформата на Общата рибарска политика”, смята Селия Охеда от испанския офис на “Грийнпийс”, като уточнява, че рибните запаси на Европа са свръхексплоатирани, а дребномащабните рибари са тези, които имат по-ниско въздействия върху морето и затова точно те трябва да получават подкрепа на държавно и европейско ниво. В началото на месец май “Грийнпийс” – Испания, представи проучване, което показа, че много повече работни места има в дребномащабния риболов, отколкото в индустриалния.

В момента Общата рибарска политика се разглежда от Съвета на министрите, където отделните страни членки се договарят по детайлите на реформата. Предложението на съвета не е достатъчно амбициозно, оставя отворени вратички, за да се продължи с практиката на свръхулов, предупреждават от природозащитната организация. Като цяло позицията на с8ъвета е стъпка назад от предложението на Европейския парламент, гласувано през февруари.

Ако министрите не са готови на компромиси, преговорите могат да се проточат и да не бъдат финализирани до 2014 г., което ще застраши установяването на нови правила преди изборите за Европейски парламент следващата година.

От март корабът на “Грийнпийс” Arctic Sunrise е на турне из Европа в подкрепа на дребномащабния устойчив риболов. Корабът мина и през Варна в края на март и на него се проведе среща с български крайбрежни рибари, учени, неправителствени организации и институции.

“България също не е от страните, които са прогресивни и които поставят интересите на крайбрежните рибари в центъра на предстоящата реформа”, припомня Деница Петрова от “Грийнпийс” – България. Миналата седмица на Съвета на министрите българската позиция не подкрепи искането за пълна забрана на изхвърляне на нежелания улов. В момента по данни на Европейската Комисия към 60% от уловената риба се изхвърля обратно в морето мъртва, защото няма да се продаде на добра цена или защото това са редки или изчезващи видове, забранени за улов.

Тя обяснява още, че ако се продължи с практиката нежеланата риба да се изхвърля в морето, това ще допринесе за изчерпването на рибните запаси. Налагането на квоти за изхвърлянето – предложение, подкрепяно от България – не е добра идея, защото няма как на практика да бъде контролирано изпълнението на квотите. Съответно се залагат вратички, които няма да помогнат на Черно море да се възстанови. А без риба няма рибарство, както гласи и едно от предупрежденията на кампанията.

“Грийнпийс” продължава турнето си. В момента корабът Arctic Sunrise е във Франция. Пътуването ще приключи през юни, когато се очакваше да бъде финализирана и реформата на Общата рибарска политика. /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>