Испания – Нов проекто закон за наемните отношения

imagesМинистър Ана Пастор обяви представянето на проект, който включва важни промени по отношение на договорите за жилищата под наем.

Месечният наем ще престане да се коригира в края на годината в зависимост от покачването на индекса на инфлацията и наема ще бъде свободно договорен от наемодател и наемател.

Договорите могат да бъдат “приключени” само с едномесечно предупреждение от страна на наемателя.

Основните новости са по отношение на: Продължителността на договора

- Наемателят, след като желае да напусне жилището преди изтичане на договора, трябва само да предупреди в едномесечен срок за това.

- Наемодателят може да изиска освобождаване на жилището с предупреждение от 2 месеца, при положение, че се нуждае от жилището той или неговите роднини.

- Досега договорите се правеха за по 5 години, вече продължителността им се намалява на 3 години.

- Подновяване на наемите – до сега се изчисляваше наема за следващата година в зависимост от индекса на инфлацията, който се публикува ежегодно.

Оттук нататък наемодател и наемател могат свободно да се договарят за цената на наема през следващата година.

* Покупка на жилища, в които има наемател:

- В случай, че закупите жилище, в което има наемател и той има легален договор, не сте задължен да подновявате договора на наемателя.

- Ускоряване на процеса на “desahucio” (прекратяване на договора по юридически път).

В случай на наплащане от страна на наемателя, дори само при липсата на един неплатен наем (или някакво друго задължение-ток, вода) ще се пристъпи към приключване на договора и незабавно освобождаване на жилището.

Възникват много спорове по отношение на този проект, тъй като в случай, че наемодателя намери наемател, който да заплати по-висок наем с предупреждение от 2 месеца може да прекрати договора и наемателя е длъжен да освободи жилището. Много са въпросите, които възникват, интересно е как ще бъдат решени и как ще бъде приложен въпросния проект.

Статията подготви: Финансов експерт Руми Сарайска, Мадрид – Тел./ факс: 0034/ 91 817 58 91; Мобил: 0034/ 617 32 11 56; Ел. поща: sarayska@yahoo.es ;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>