Испания – Застраховка за защита на ипотечните плащания в случай на безработица

images Осигуровка за защита на плащанията при безработица или така нареченото “seguro de protección de pagos hipotecarios” се прави с цел плащане на ипотечния кредит в случай на липса на доходи.

Не е осигуровка за живот, а е осигуровка при безработица или временна нетрудоспособност.

Тя е оптативна, а не задължителна. Предварително трябва да се информирате за това колко струва, kакто и за това какво покрива за да няма изненади. Този вид осигуровки се предплащат и то еднократно. Би трябвало клиентът да сравни цените между различните осигурителни компании.

Обикновено при заплащането, стойността се сумира с тази на ипотечния кредит, така че в действителност клиентът заплаща лихва върху осигуровката докато изплати кредита – тоест зависи от продължителността на изплащането му.

Обикновено нейният срок на валидност е 5 години. Осигуровката покрива или 12 последователни месечни квоти или 12 непоследователни квоти в продължение на 24 месеца.

Много важно е да се знае в кои случаи имат покритие този вид осигуровки, тъй като не покриват всички случаи на безработица (най-обикновено има покритие при несправедливо уволнение). При предсрочно покриване на ипотечния кредит 6и трябвало клиентът да се договори с банката за връщане на част от нейната стойност.

Условия, на които трябва да отговаря клиентът, за да предяви претенции за обезщетението при този вид осигуровки:

- Осигуровката да е плащана редовно; Клиентът дa е на възраст между 18 и 65 години; Да е постоянно пребиваващ в Испания; Да притежава постоянен трудов договор за чужда сметка (trabajador por cuenta ajena con contrato indefinido); Да e безработeн по независещи от него обстоятелства; Ситуацията на безработица да е поне 90 дни;

Тази осигуровка е независима от осигуровката за лека кола, живот или за дома. Този вид осигуровка покрива месечните плащания на кредита в случай на безработица или временна нетрудоспособност, докато осигуровката за живот се изплаша в случай на окончателна нетрудоспособност или смърт и покрива частта от кредита, за която е направена. (В смисъл ако кредитът е 90.000€, а е направена застраховка за 60.000€, ще бъдат покрити само 60.000€).

В случай, че договорът за работа, който притежавате е като аутономо, временен или договор за “obra y servicio” и “funcionarios” можете да направите този вид осигуровка, но ще ви се изплати обезщетение само при временна нетрудоспособност.

След 5та година, ако не я подновите и респективно платите на ново, нямате никакво покритие. От този вид осигуровки могат да се възползват клиенти, в случай на “baja temporal” или временно уволнение.

Недостатъците на този вид осигуровки : Осигуровките са доста кратки (5 години), тъй като ипотечният кредит се изплаща за доста дълъг период от време (20-40 години). Някои банки не разрешават подновяването на този вид осигуровки.

Освен това има банки, които задължават клиента да направи такъв вид застраховка, като предлагат бонификация като например намаляване на лихвените проценти на ипотечния кредит. В повечето случаи бонификациите не компенсират направата на такъв вид осигуровка. Те са доста скъпи и освен това се плащат еднократно.

Статията подготви: Финансов експерт Руми Сарайска, Мадрид – Тел./ факс: 0034/ 91 817 58 91; Мобил: 0034/ 617 32 11 56; Ел. поща: sarayska@yahoo.es ;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>