Големите градове и крайбрежните зони ще стимулират цените на имотите в Испания

0000275306-article3Въпреки че имотният пазар в Испания продължи да постига цялостен растеж през 2018 г., някои области се справят по-добре от други, смятат имотни експерти, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Популярните локации за чуждестранните купувачи, особено по крайбрежието и големите градове, са постигнали най-силна активност миналата година и вероятно тази тенденция ще се запази през 2019 г.

Увереността за тази година е толкова голяма, че испанската строителна компания Taylor Wimpey Espana има шест нови проекта за първата половина на 2019 г. и прогнозира, че броят на британските и германските купувачи ще се увеличи.

Марк Притчард, директор на отдел „Продажби и маркетинг“ на компанията, отбелязва, че според консултантската компания Savills в топ три на най-предпочитаните локации в света от британците за второ жилище попадат Коста дел Сол и Коста Бланка.

Продажбите в Испания са достигнали най-високото си ниво от десет години, като са нараснали с 9,7% в 12-те месеца до септември 2018 г., сочат данни на испанската статистика.

В същото време експерти в Института по технология на строителството в Каталуния прогнозират, че настоящата тенденция на ръст на жилищния пазар ще се запази до 2021 г., след което ще започне да се забавя.

Броят на продажбите, вписани в Имотния регистър, през октомври е нараснал със 17% спрямо същия месец на миналата година, сочат последните данни на Националния статистически институт.

Продажбите на нови жилища са съставлявали до 15% от общите продажби, или 7971 жилища, а предпродажбите са били 17%, или 43 536 жилища. Ръстът е бил особено силен в Мурсия (53%) и провинция Севиля (50%) Силно увеличение на продажбите е регистрирано също в Каталуния и най-вече Барселона (31%). Единствените области, в които продажбите са намалели, са били Канарските и Балеарските острови.

Според Марк Стъклин от Spanish Property Insight, когато бъдат публикувани данните за цялата 2018 г., най-силен ръст на продажбите ще отбележат областите, които привличат чуждестранни купувачи.

Индексът на цените на жилищата на компанията му, който се основава на данни на министерството на строителството, сочи, че цените са нараснали с 3,2% през третото тримесечие на 2018 г. В същото време индексът на Националния статистически институт, който се основава на данни на Имотния регистър, показва ръст от 7,2% през третото тримесечие.

В същото време индексът на Асоциацията на испанските нотариуси показва ръст на цените от едва 0,2% през ноември, докато офертните цени според индекса на Idealista са се повишили с 8,9% през същия месец.

„Тези национални индекси не ни казват нищо за местните пазари, но все пак ни дават някаква представа на какъв етап от цикъла на имотния пазар се намираме. Всички те показват, че цените на жилищата в Испания растат през 2018 г.“, казва Стъклин.

Индексът на цените на жилищата на Tinsa, една от най-големите оценителски компании в Испания, показва, че цените на жилищата се променят в различните области. В големи градове като Барселона и Мадрид те са нараснали с 9,4% през ноември, по Средиземноморското крайбрежие е отбелязано повишение от 7,8%, а на Балеарските и Канарските острови ръстът достига 2,3%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Евгения Маринова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>