Гласуване на Българските граждани в чужбина на референдума за развитието на Българската ядрена енергетика

На 27 януари 2013 г. ще се проведе национален референдум с въпрос „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?” .

Със свое решение от 14 ноември 2012 г. Централната избирателна комисия прие решение за условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани в дипломатическите и консулските представителства на Република България за националния референдум.

Според него избирателни секции се образуват в дипломатическите и консулските представителства на Република България при спазване на изискванията на Изборния кодекс.

Секциите са образуват при наличие на не по-малко от 20 гласоподаватели, заявили желание да гласуват. Всеки гражданин, може да заяви това не по-късно от 1 януари  2013 г. включително. То става в писмена форма, чрез попълване на заявление, налично на адрес: http://www.mfa.bg/bg/pages/170/index.html .

В заявлението гласоподавателят посочва: собственото, бащиното и фамилното си име по паспорт, единния си граждански номер, адреса на пребиваване в съответната държава, постоянния си адрес в Република България и населеното място, в което се намира дипломатическото или консулското представителство на Република България, в което желае да гласува.

Според решението на ЦИК всеки гласоподавател, желаещ да гласува, подава отделно заявление, което подписва саморъчно. То се подава лично от гласоподавателя  до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава или се изпраща по пощата с писмо. Другият начин е чрез сканирано изображение на саморъчно подписаното заявление, изпратено в електронна форма на е-mail адреса на българското дипломатическо или консулско представителство.

Денят на референдума започва в 6,00 ч. местно време и приключва в 19,00 ч. местно време.

В деня на референдума гласоподавателят представя документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите) и декларация по образец (Приложение № 14 от книжата за произвеждане на национален референдум).

Повече информация може да се намери на интернет страниците на МВнР

( http://www.mfa.bg/bg/pages/160/index.html )

и ЦИК

(http://www.cik.bg/?page=590 ).

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>