Главният прокурор на Испания подаде оставка заради референдума в Каталуния

fiscal3Главният прокурор на Испания Едуардо Торес-Дулсе, който игра важна роля в спора между Испания и Каталуния за референдума за независимост на областта, подаде оставка в четвъртък, като опозицията твърди, че това е заради неправомерен натиск от страна на правителството, предаде “Ройтерс”.

Торес-Дулсе се е борил за независимостта на неговата длъжност, когато централното правителство го притиска да предяви съдебен иск срещу каталонския лидер Артур Мас. Мас проведе символичен вот за отделяне от Испания, след като Мадрид блокира пълен референдум по съдебен път.

“Времевата рамка на прокуратурата и правосъдието не са тези на политиците и медиите”, каза той по това време. Той също се протипоставяше на правителството за въвеждането на по-строги наказания за стачкуващи и демонстранти.

Съсловна организация на съдиите, както и политици,включително от опозиционната Социалистическа партия и десноцентристката политическа сила, бореща се за независимост на Каталуния, “Конвергенция и съюз на Каталуния”, заявиха днес, че генералният прокурор се е оттеглил поради натиск от правителството.

Едуардо Торес-Дулсе, който заемаше длъжността си в продължение на близо три години, заяви, че подава оставка по лични причини. В разпространено днес изявление министерството на правосъдието на Испания отбеляза неговата ефективност и обективност.

Близо до 2 милиона каталунци гласуваха “да” в символичния рефендум за незавимист на 9 ноември. Поради законови ограничения, наложени на всеки референдум, вотът беше проведен от местни организации за независимост.

Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>