Гибралтар няма да бъде жертва на Брекзит, обяви премиерът Пикардо

3_341Гибралтар няма да бъде жертва на Брекзит и има обещанието на Лондон, че ще бъде част от евентуално търговско споразумение на Великобритания и Европейския съюз. Това заяви премиерът на територията Фабиан Пикардо, цитиран от агенция “Ройтерс”.

Бъдещето на Гибралтар, за който Испания и Обединеното кралство спорят от векове, ще бъде спорен въпрос по време на преговорите за излизане от ЕС. Гибралтарците се самоопределят като британци, но на миналогодишния референдум за Брекзит гласуваха единодушно за оставане в съюза за разлика от сънародниците си.

През април Брюксел разгневи Лондон и Гибралтар, след като предложи на Мадрид право на вето върху бъдещите отношения на Скалата с континента.

Тогава премиерът обвини председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че се държи като “рогоносец, който си го изкарва на децата” след развод.

Пикардо заяви, че има “железни гаранции” от министъра за Брекзит Дейвид Дейвис, че правителството няма да сключи търговско споразумение, което не включва Гибралтар.

“Аз съм гръбнакът на тези преговори за Гибралтар и този гръбнак е направен от варовик, няма да е лесно да го строшат”, каза той. “Длъжни сме енергично и ентусиазирано да осъществим резултата от референдума и да проведем успешен Брекзит. Няма да пречим, но няма да бъдем и негови жертви.”

Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>