Гибралтар към Испания: Ще се видим в съда

imagesГибралтар е уверен, че ще спечели дело, заведено от Испания по спора за рибарството и контрола на границата между двете страни, каза премиерът на британската територия, цитиран от “Ройтерс”.

Фабиан Пикардо заяви, че приветства желанието на Испания да отнесе въпроса до международните съдилища, без обаче да уточни до кои съдилища и кои точно въпроси. “Във всеки справедливо устроен международен съд Гибралтар ще спечели гейм, сет, мач”, подчерта Пикардо.

Испания отстъпи Гибралтар на Великобритания преди 300 години с Договора от Ултрехт, но дълго време иска да си го върне. Великобритания обмисляше да сподели суверенитета с Испания през 90-те години на миналия век, но обеща да уважи желанието на Гибралтар да остане британска територия.

Напрежението се засили през юли, когато Гибралтар изгради изкуствен риф във водите, които според Испания са общи.

Спорът бързо се изостри, след като испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргайо предупреди, че “купонът е свършил” за Гибралтар, който се радваше на по-благосклонно отношение от страна на предишното социалистическо правителство в Испания.

Пикардо заяви, че не съжалява, и каза, че Испания се държи като Северна Корея. По думите му Мадрид създава проблеми с Гибралтар, за да разсее гражданите си от корупционния скандал в управляващата партия.

Пикардо изрази задоволство, че Гарсия-Маргайо е оставил отворена вратата за международен арбитраж. “Това са първите думи на господин Маргайо, които приветствам. Надявам се… да се срещнем в по-цивилизованата атмосфера на международен съд, за да изложим аргументите си по тези въпроси”, допълни той.

В отговор на строежа на рифа Испания засили граничните проверки, което доведе до опашки от коли и сериозни забавяния. Гибралтар и Великобритания се оплакаха на Европейската комисия, която обеща да провери дали Испания не е прекалила с действията си по границата.

Испания заплаши, че може да блокира бизнеса със зареждане на кораби на пристанището в Гибралтар, да направи данъчни проверки на гирбалтарците със собственост в Испания и дори да затвори въздушното си пространство за полети към британската територия.

Пикардо заяви, че не иска да обсъжда как Гибралтар управлява водите си, но е готов да разговаря за данъчно споразумение с Испания.

“Едно от нещата, от които Испания ненужно се оплаква, е позицията на Гибралтар като център за финансови услуги, настоявайки, че Гибралтар е данъчен рай.

Сега поставям на масата възможността да обсъдим с Испания двойно данъчно облагане или споразумение за данъчна информация”, подчерта той. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>