Гибралтар иска Брюксел да разследва наложените от Испания гранични проверки

gibraltar--644x362Правителството на Гибралтар поиска от Европейската комисия да се проведе разследване за действията на Испания, която засили сериозно проверките по границата с британската територия, предадоха БТА и “Франс прес”. Проверките доведоха до образуването на дълги опашки от автомобили.

“Испания отново наложи днес (вчера – бел. ред.) несъразмерни проверки на колите, които влизат в Гибралтар, като предизвика опашки, в резултат на които се чака повече от четири часа”, посочи премиерът на британската територия Фабиан Пикардо.

Тези проверки се извършват без предупреждение, допълни Пикардо и подчерта, че те показват още веднъж необходимостта да се започне бързо разследване от страна на Европейската комисия за начина, по който действа Испания, и скоро да бъдат взети законови мерки там, където са нужни.

Напрежението около оспорваната територия се засили, след като Испания се оплака, че Гибралтар строи изкуствен риф и съоръжението ще пречи на испанските рибарски лодки.

Мадрид наложи по-строги проверки на границата с Гибралтар, с което предизвика огромни забавяния за хиляди туристи и местни хора. Испания също така намекна, че може да наложи нова гранична такса и да забрани на самолетите да използват въздушното й пространство, за да стигнат до Гибралтар. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>