Германски компании започват програми за обучение на млади безработни от Испания

United around the tableГермански компании, сред които гигантите BMW и BASF, започват да наемат млади безработни испанци на фона на хроничната безработица в Южна Европа и липсата на квалифицирани кадри в Германия, съобщи Reuters.

Двадесет и пет работници на възраст между 18 и 25 години ще бъде обучавани година в централата на BMW в Мюнхен, съобщи началникът на човешките ресурси Милагрос Кайна-Андре пред вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung в сряда.

Работниците представляват много малка част от безработните 3.5 милиона младежи под 25-годишна възраст, но по думите на Кайна-Андрее програмата може да бъде разширена и към Италия и Гърция. Това е опит на компанията да “върне нещо” на потребителите си.

Съобщението на BMW идва ден след като германският външен министър Волфганг Шойбле предупреди на конференция в Париж, че неуспехът в борба с младежката безработица може да разкъса Европа.

Повече от половината испанци и гърци на възраст под 25 години са безработни в сравнение с по-малко от 8 на сто германци и австрийци в същата възрастова група.

Химическият гигант BASF също така е започнал пилотен проект за обучение на 20 души в Испания с крайна цел те да бъдат наети в централата на компанията в Лудвигшафен и да попълнят редиците на квалифицирания персонал. По подобен начин най-големият производител на софтуер в света SAP ще участва заедно с други германски технологични компании в програма за наемане на висшисти от Южна Европа. /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>