Германският вътрешен министър призова България за мерки срещу емиграцията

images

Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих призова България и Румъния да предприемат мерки, за да предотвратят емиграцията към по-богатите страни от ЕС, включително и Германия.

Редица имигранти от България и Румъния идват в Германия единствено, за да получават социални помощи, заяви Фридрих пред телевизия Це Де Еф.

“Ние не можем да приемем това”, каза германският министър и добави, че ЕС вече отделя значителна част от своя бюджет за помощ за новите страни-членки.

Според официалните данни в момента в Германия има около 209 хил. румънци и близо 121 хил. българи.

Общинските власти в белгийския град Антверпен изпълниха намерението си и утвърдиха мерки, с които ограничават допълнително достъпа на чужденци, съобщиха местните медии.

Цената за регистрация в общината на Антверпен на чужденец се повишава близо 15 пъти – от 17 на 250 евро

Регистрацията е задължителна процедура при престой над три месеца за граждани на ЕС и до няколко дни след пристигането на граждани от държави извън Общността.

Предложението е било подкрепено от управляващата местна коалиция, оглавявана от определяната като умерена националистическа партия Нов фламандски алианс, първата политическа сила в страната.

От опозиционните сили за промяната са гласували единствено крайните националисти от Влаамс беланг (Фламандски интерес), за които социолозите отчитат постоянна загуба на доверие от избирателите.

Според общински съветници и юристи, мярката ще бъде обжалвана и вероятно ще бъде отхвърлена от съдебните власти, тъй като е в нарушение на закон от 1968 г., в който е записано, че таксите не могат да бъдат различни за белгийски и други граждани.

По-рано този месец новоизбраните градски власти съобщиха, че ще прекратят финансирането на медикаментите на незаконно пребиваващи, носители на ХИВ. Градската управа възнамерява също да не предоставя спешна медицинска помощ на нерегистрираните по надлежния ред чужденци. /vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>