Германия търси български инженери, лекари и фелдшери

images

Директорът на германската Федерална агенция по заетостта Франк-Юрген Вайзе съобщи, че неговата страна се нуждае от 200 000 квалифицирани кадри, основно инженери, лекари и фелдшери.

Той призна,че Германия проявява интерес към хора от Южна и Източна Европа, на първо време предимно от Испания, а след 2014 г. – от България и Румъния с тенденция те да заемат местата на работници от средиземноморските страни.

“Очакваме нетна имиграция от България и Румъния в размер между 100 000 и 180 000, които ще търсят в Германия по-добри условия за реализация в сравнение с техните страни.

Разбира се, ще има и приток от хора, които просто търсят работа”, посочи Вайзе в интервю за в. “Райнише пост”. Той добави, че няма причина за опасения очакваният имигрантски поток да доведе до загуба на работни места за германците, нито от появата на дъмпинг на трудовия пазар.

“Такива опасения възникнаха през 2011 г.с пристигането на работници от Полша, но в края на краищата тези страхове се оказаха безпочвени”, подчерта директорът на Федералната агенция по заетостта. /trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>