Германия постигна първо споразумение за връщане на мигранти с Испания

Германският канцлер Ангела Меркел (вляво) и испанският премиер Педро Санчес (вдясно). Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000266151-article3Германското правителство е постигнало споразумение с Мадрид за връщане в Испания на мигранти, които вече са кандидатствали за убежище там, заяви говорителка на вътрешното министерство на страната. Това е първото подобно споразумение, което Берлин постига с друга страна в Европа, предава Ройтерс.

Това се случва след спора между консерваторите на канцлера Ангела Меркел и техните баварски съюзници за връщането на мигранти, който можеше да доведе до свалянето на правителството.

Говорителката на вътрешното министерство Елеоноре Петерман заяви, че двете страни членки на ЕС са подписали споразумението в понеделник, което ще им позволи от събота Германия да връща мигранти в Испания в рамките на 48 часа. Испания не изисква нищо в замяна, допълни тя.

Говорителката на испанското правителство каза, че споразумението е част от договореностите, постигнати по време на последната среща на върха на ЕС за миграцията в края на юни. Тя допълни, че Испания е приела искането на Германия за връщане на хора, търсещи убежище, които са пристигнали в Германия и Испания.

Испания се превърна в основен входен пункт за мигранти, бягащи от Африка. Около 19 хил. души, търсещи убежище, са пристигнали в страната през първите пет месеца на тази година, почти колкото за цялата 2017 г., като за първи път надминаха броя на мигрантите, пристигащи в Италия от Северна Африка.

Над 1,6 млн. мигранти са пристигнали в Германия от средата на 2014 г., което предизвика напрежение и осигури място на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ в националния парламент.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер, лидер на Християнсоциалния съюз, баварската сестринска партия на Християндемократиеческия съюз (ХДС) на Меркел, иска да покаже, че предприема действия за ограничаване на имиграцията, тъй като партията му е изправена пред трудни регионални избори през октомври. Очаква се „Алтернатива за Германия“ да се представи добре на изборите.

Германия се стреми към сходни споразумения с Италия и Гърция. Разговорите с тези страни продължават, каза Петерман и допълни, че двете страни са отправили насрещни искания.

Меркел трябва да се срещне с испанския премиер Педро Санчес през уикенда и темата за миграцията ще бъде сред обсъжданите теми, заяви говорителката на германското правителство.

Санчес постави миграцията на челно място в дневния си ред малко след встъпването си в длъжност през юни и казва, че Испания е ангажирана към съвместен европейски отговор на нелегалната миграция.

До този момент блокирането на мигранти на границата беше възможно само ако влизат в Германия през безопасна съседна страна без необходимите документи за влизане и без да имат желание да кандидатстват за убежище там.

Но до този момент мигрантите, които искаха да кандидатстват за убежище в Германия, можеха да влизат в страната дори ако вече са кандидатствали в друга страна.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>