Германия планира 1 млрд. евро за малки и средни испански фирми

F2Германия ще отпусне на испанските малки и средни компании помощ от около 1 милиард евро като част от опитите за справяне с растящата безработица в Южна Европа, се посочва в документ на финансовото министерство, цитиран от “Ройтерс”.

Министерството заяви в чернова на плана, че държавната банка за развитие KfW ще отпусне заеми от 800 милиона евро като част от програмата.

KfW също така че предостави допълнителни средства за подкрепа на капиталовата структура на испанските малки и средни фирми, които полагат големи усилия, за да получат кредити от отслабените банки. Предстои тези средства да бъдат одобрени в германския бюджет за 2014 г.

“Двустранният пакет от мерки, предложен тук, се състои от различни финансови инструменти с общ размер от 1 милиард евро”, заяви министерството в чернова за бюджетната комисия в Бундестага.

Тези мерки са подходящи, защото преодоляването на дефицитите на малките и средни предприятия в страните с програми за финансова помощ е ключово за запазването на сегашните работни места и за създаването на нова работа и позиции за обучение, се посочва в изявлението.

Лидерите на Европейския съюз се договориха по-рано тази година да предоставят 6 милиарда евро за седемгодишен период за борба с младежката безработица, а Германия настоява тези средства да бъдат отпуснати бързо. Младежката безработица в Гърция превишава 60%, в Испания е над 50%, а в Португалия надхвърля 40%.

Германското финансово министерство отбеляза, че очаква Европейската инвестиционна банка, Европейският инвестиционен фонд, Испанската банка за развитие и частни инвеститори да допринесат за програмата и да увеличат средствата за испанските малки и средни фирми. Програмата може да послужи като модел за други европейски страни, получаващи финансова помощ, отбеляза още министерството. /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>