ГЕРБ готови за правителство на малцинството

655-402-rumiana-bychvarovaНяма вариант за правителство на ГЕРБ с друг премиер, освен Бойко Борисов, обяви Румяна Бъчварова.

Единственият компромис, който сме готови да направим, е да положим всички усилия да съставим кабинет на малцинството.

Това каза на първата пресконференция на ГЕРБ след изборната нощ Румяна Бъчварова, предаде Агенция “Фокус”. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не присъства на брифинга на партията си.

“Ще направим всички възможни усилия да се разберем по принципни политически въпроси с останалите партии в парламента. Няма да отстъпим от своите основни политически възгледи за управлението в страната и ще работим за това страната да върви в правилна посока. Ако това не се случи, отговорността се разпределя между останалите партии в парламента и останалите политически сили”, посочи Бъчварова.

“Ще проведем разговори при нас и публично ще представим позициите си. Ще започнем от най-голямата партия и ще стигнем до последната”, поясни тя.

“Поведението на Реформаторския блок по време на кампанията и условията, които те поставят към нас, са абсолютно неприемливи, защото те се опитват да предрешават нашето решение за това кой да бъде следващият министър-председател. Тяхното предложение за нас е предложение за възстановяване на задкулисието в политическия живот. Те ни предлагат кандидатура за министър-председател, което означава възпроизвеждане на модела на управление на Орешарски. Това е недопустимо. Очакваме те да преосмислят своята позиция и когато дойде техният ред, можем да чуем предложението им”, заяви Румяна Бъчварова.

Тя подчерта, че ГЕРБ няма да водят преговори за личности във властта, а за политики.

По думите на Бъчварова категорично не се обмисля кабинет на ГЕРБ без премиер Борисов

Ще направим всичко възможно да съставим силно правителство, което да реализира национални приоритети за бъдещето на България, каза на пресконференцията заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов.

“Не можем да говорим за окончателни резултати, защото още няма решение на ЦИК. ГЕРБ си запазва правото да направи официална пресконференция, когато бъдат обявени окончателните резултати и разберем кои депутати ще влязат в 43-то Народно събрание.

Отчитаме, че от общо 31 многомандатни избирателни района ПП ГЕРБ печели в 26. В пет печели ДПС, във всички останали ПП ГЕРБ е първа политическа сила, което й дава изключително добри резултати”, добави Цветанов.

ПП ГЕРБ няма да прави коалиция с БСП и ДПС, заяви Цветанов

“Подкрепата за ПП ГЕРБ е над 1,1 милиона гласоподаватели, което означава, че ние трябва да изпълним ангажимента си към тях и да не ги предадем. Ще водим разговори, за които ще бъдете информирани. Това, че ще водим разговори с всички партии, означава, че ще изпълним ангажимента си, за да реализираме управленската програма. Ако всяка една от парламентарно представените партии милее за България, смятам, че можем да получим парламентарна подкрепа по някои от тези секторни политики”, заяви Цветанов.

“Ще бъдем изключително ясни и няма да правим компромис с една-единствена цел – на всяка цена да участваме в управлението”, добави той.

Кметът на Община Бургас Димитър Николов поясни: „Ако на партия ГЕРБ й извиват ръцете, обмисляме вариант нови избори на Коледа. Не искаме да правим компромиси, за които не сме овластени от избирателите ни”.

Томислав Дончев: За нас е малко по-трудно да отстъпваме, защото имаме ясно лидерство и програма

“Днешното време е тест кой гледа на властта като самоцел. Опитваме се да гледаме на тях като хората, които стоят зад програмите си, не просто като политически структури”, обяви Томислав Дончев.

“Не мога да си представя що за върхова политическа адаптивност би било БСП да се откажат от техните принципи и да приемат нашите”, добави той.

Източник: Агенция “Фокус”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>