Генно модифицирани храни – мутантите на нашата трапеза

Няма значение в къде живеете абсолютно всичко, което попада на масата трябва да се следи внимателно. Правилното хранене днес е важно повече от всякога. Уверете се, че дневния ви хранителен прием има пресни плодове и зеленчуци, зърнени храни, месо и млечни продукти. Много от нас са свикнали да се хранят правилно, но за съжаление дори и на пръв поглед безобидни храни могат да бъдат пълни с вредни добавки, дори ако първоначално са с естествен произход. Храната може да бъде приятна на вкус и мирис, но всичко това е свързано със странични компоненти.
Гледайте филма на Робърт Кенър „Храна ООД” – това ще хвърли светлина върху много от нещата, които ядем днес, а може би този документален филм ще ви накара да промените в ежедневното си меню.
Ето списък на продуктите, които много обичат американците и то дотолкова, че не могат да се откажат от тях – а трябва.

Как започна всичко?

До преди няколко десетилетия всичко е било много по-лесно и по-безопасно, включително и храната. Хората са консумирали картофи, месо, зеленчуци, пиели са чиста вода и мляко. Но през 50-те 60-те години американците са променили хранителните си навици и започват да включват в дневния хранителен прием и други продукти. Нерафинираната, естествена храна започна да отстъпва път на друга – по-проста, по-икономична. И всичко започна с сиренето Cheez Whiz на „Крафт”, което се появи във всеки американски хладилник.

Ерата на Cheez Whiz

През 1953 г. американците спират да правят препечени филийки със сирене, предпочитайки практичното изобретение на „Крафт” – сирене, чийто вкус не се различава от този на традиционното сирене, но съдържащо голямо количество консерванти, емулгатори, ароматизатори. Тези продукти много бързо намират купувачи. Производителите изготвят подобни продукти, като изразходват много по-малко пари, отколкото струват естествените храни и тъй като е по-евтино, купувачът не чака и плаща по-малко за почти същия вкус. Още повече, че значителна част от консервантите увеличават срока на годност и това е много удобно. Днес, по същата причина хранителния пазар е наводнен с такива продукти.

Сянката на леля Джемайма

Когато през 1966 г. на рафтовете се появи кленовият сироп на леля Джемайма, той предизвиква фурор – евтин е и много вкусен! Съвременният сироп не съдържа почти никакъв натурален кленов сироп, който е заменен с аромати, които наподобяват вкуса и аромата. Той също така включва някои отделните компоненти, които доближават този продукт до сапуна и фотоелементите.
Незаменимият хот-дог
Повечето от нас обичат и ядат хот-дог. Но има ли в него натурално месо? Производството на колбасите за хот-дог изглежда така: взема се кост с останки на месо, обрезки от свинско месо или пиле и се смесват добре с маса изкуствени добавки. Ние поглъщаме един след друг хот-дог, но единственото нещо, което е естествено е само една малка част от отпадъци и остатъчни количества, а останалото са нитрати, аромати, оцветители и други изкуствени пълнители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>