Галиcия остава в ръцете на Рахой и Народната партия, но сепаратистите бият в Баския

Резултати от регионалния вот през уикенда в две от испанските области – Галиcия и Баския бяха смесени относно управляващата в Испания Народна партия на премиера Рахой.

От една страна победата на партията на Рахой в областта (от която е родом испанският премиер) – Галиcия представлява вот на доверие към политиката на сурови мерки на икономии и реформи на испанската централна власт. Но от друга страна трето място на народната партия далеч зад двете националистически и сепаратистки испански партии в областта Баския е сигнал, че проблемите между испанската централна власт и испанките региони остава в пълна сила.

Въпреки тези смесени резултати от месния вот, самият факт че изборите в Галиcия и Баския вече са факт може да доведе до нов надежди/очаквания на финансовите пазари, че правителството на Рахой в скоро време може да поиска официална помощ от Европейския спасителен механизъм (от ESM фонд) под формата на предохранителна кредитна линия, което е необходимото условие за да може от своя страна ЕЦБ да стартира реално ОМТ програмата за покупки на испански държавни облигации на вторични европейски дългов пазар.

Но все още няма сигнали, че испанските власти обмислят подобна официална молба за подкрепа на фона на ниските лихви по испанските дългови книжа, фактът че Испания вече осигури над 93% от нужното си кредитиране за настоящата година и предстоящ също доста важен местен вот в голямата област Катлауния на 25-ти ноември.

http://money.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>