Галисия за Рахой, баските сепаратистите с пробив

Консервативната партия на испанския премиер Мариано Рахой запазва абсолютното си мнозинство в Галисия. Същевременно сепаратистите потвърждават техния очакван пробив в Страната на баските. Това са резултатите от сондажите сред гласувалите на регионалните избори в неделя в тези испански области.
Консервативната партия на испанския премиер Мариано Рахой запазва абсолютното си мнозинство в Галисия. Същевременно сепаратистите потвърждават техния очакван пробив в Страната на баските. Това са резултатите от сондажите сред гласувалите на регионалните избори в неделя в тези испански области.
Тези два местни избора са тест за Мариано Рахой, който изглежда с отслабени позиции заради икономическата криза и възхода на национализма в Страната на баските, където левите сепаратисти са на второ място, както и в Каталуния.
В Страната на баските Консервативната Баска националистическа партия, която иска още по-голяма автономия за богатия северен регион застава начело, като получават между 24 и 27 места от 75 в местния парламент. Борците за независимост от EH Bildu печелят между 23 и 26 места, докато социалистите оставаттрети с между 13 и 15 места. Народната партия на Мариано Рахой остава с между 9 и 11 депутати, според социолозите от Ипсос /Ipsos/.
Гласуването се проведе една година, след като въоръжената баска групировка ЕТА сложи край на насилието. Този исторически акт бе направен на 20 октомври 2011.
В родната на Рахой област Галисия Народната партияполучава между 39 и 42 депутати от 75 в местния парламент, което означава абсолютно мнозинство. Социалистите са втори с между 18 и 20 места, според друг сондаж на Ипсос.
Резултатите от гласуването е твърде важен за Мариано Рахой. В Галисия живеят 2,8 милиона жители. Избирателите са традиционно консервативно настроени, но рискът за премиера бе увеличен заради влиянието на кризата и факта, че безработицата вече засегна 21% от работоспособното население.
Неслучайно именно икономиката бе в центъра на вниманието на избирателите. Това е така, защото Испания изглежда върви към искане за финансова помощ, а социалният климат е влошен от безработицата и историческите строги икономии на които е подложено обществото.
В този контекст галисийското гласуване заплашваше да се превърне в референдум за политиката на строги икономии, която водиправителството.
От това изглежда се страхуваха местните власти, един от верните на Мариано Рахой е сегашният президент на Галисия Алберто Нуньес Фейо, които по време на кампанията внимателно се дистанцира от главата на централното правителство.
Загуба в Галисия за Народната партия би означавало унизително поражение за Мариано Рахой, чиято популярност вече спада.
Под дъжда баските избиратели гласуваха в неделя, една година след обявяването на примирието на ЕТА. В Страната на баските, втората от 17-те автономни области в Испания като най-големи победители се очертават партиите, подкрепящи баските сепаратисти.
Левите сепаратисти, прегрупирани под знамето на коалицията Еускал Хера Билду /EH Bildu/ потвърдиха своя пробив на второ място след консерваторите в Страната на баските.
Допълнително предизвикателство очаква премиерът на централното дясно правителство, което вече е изправено пред сепаратистка вълна, която дойде от Каталуния – силния североизточния район на страната.Икономическата криза там захранва националистическите чувства и каталунците от своя страна ще обновят на 25 ноември техния местен парламент.
Дори и в Страната на баските, икономиката излезе на преден план заради тревогите на избирателите: този процъфтяващ регион с 2,2 милиона жители показва ниво на безработицата с десет пункта по-ниско от средното за страната, но въпреки това достигна общо 14,5%. Над 44% от младите хора са без работа.
Гвоздеят на тези избори трябва ще бъде, ако окончателнитерезултати потвърдят проучванията, пробивът на новата коалиция Билду. Това означава че под този етикет се завръща движението Батасуна, забранено през 2003 г. в Испания, защото бе считано за политическо крило на ЕТА.
Колкото до консерваторите, дори и без абсолютно мнозинство, чрез съюзи трябва да поемат юздите на властта, отстъпена след повече от тридесет години, през 2009 г., на социалистите.
Остава неизвестно с кой партньор Консервативната Баска националистическа партия ще избере да управлява?Ако това е Билду въпроса за идентичността в отношенията с Испания ще има централна роля в коялицията,казва Антон Лосада, професор в Университета в Сан Хуан де Компостела.
Професорът обаче залага по-скоро на съюз със социалистите. /АФП
dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>