Галисийски език (Galego)

Галисийският език (на галисийски galego) e западно-иберийски език, говорен в Галисия. Галисия е автономна област, намираща се в северозападна Испания , която по конституция е „историческа националност”.

Класификация

Исторически погледнато Галисийско-португалският език води началото си от Галисия и Северна Португалия (включваща римската провинция Галаеция) и след 14 век разширил района на възникването си, след като португалската експанзия го разпространила на юг. Има езиковеди, които считат модерния галисийски и поргугалски за диалекти или за две разновидности на един и същи език.

По този въпрос се водят дебати. Например в предишни издания на Енциклопедия Британика галисийският е бил португалски диалект, говорен в северозападна Испания, който преди погрешно се е смятал за диалект на испански.

Галисийското правителство обаче не смята галисийския за разновидност на португалски, а по-скоро за отделен език. В резултат на векове изолация между двата езика взаимното разбиране помежду им понякога може да бъде трудно, въпреки че по принцип е доста лесно.

На кратко, родството между галисийски и португалски може да се сравни с това между български и т.нар. македонски (FYROM), между молдовски и румънски, между фламандски и нидерландски или между окситански и каталонски.

Институтът за галисийския език (Instituto da Lingua Galega – ILG), който твърди, че галисийският може да се счита като независим романски език от групата на иберийско-романските езици.

От друга страна обаче, според Галисийската езикова асоциация (Associaçom Galega da Língua – AGAL) разликите между галисийски и португалски не са достатъчни, за да се смятат за два отделни езика, също както е при другите разновидности на португалски – бразилски португалски, африкански португалски, екстремадурски (Испания), и други диалекти.

По тази причина галисийският използва правопис по-близък до португалския, отколкото до испанския, затова при тях Galicia се пише Galiza. В някои аспекти обаче португалските диалекти са по-консервативни от галисийските, повечето от които са изгубили звучния фрикативен звук /z/.

Най-близките португалски диалекти до галисийски са Alto-Minho португалски, Trás-os-Montes португалски, и северен португалски.

Така или иначе дискусийте за галисийския език имат склонност да отразяват вечното разискване в галисийското общество дали отново да поддържат собствената си идентичност („изолационизъм”) или да се асимилират към по-голяма културна група („геинтеграционизъм”).

Географско разпространение

Галисийски се говори от повече от 3 милиона души – от по-голямата част от хората, живеещи в Галисия, както и от многото галисийски имигранти в другите краища на Испания (Мадрид, Барселона, Бискай), също така в Европа (Андора, Женева, Лондон) и в Иберо-америка (Буенос Айрес, Монтевидео, Хавана).

Заради историческото минало на галисийския като неофициален език някои автори считат, че езиковото положение в Галисия може да се нарече диглосия, като галисийският е в най-долната част на континиума, а испанският в най-горната. Други обаче не смятат така.

Официален статут

Испания е признала галсисийския език като един от четирите официални езика на Испания (lenguas españolas). Останалите три са кастилски (известен още като испански), каталонски (или валенсиански) и баски.

Галисийски се учи в началните и средните училища и в университетите в Галисия. Освен това той е приет устно като португалски от парламента на Европейския съюз и се използва като такъв от галисийските представители Хосе Посада, Камило Ногейра и Хосе Мануел Бейрас.

Диалекти

Галисийският има множество диалекти и всичките са напълно разбираеми помежду си. /Уикипедия

Галисийски език
galego
Страна Галисия,Испания, Португалия
Брой говорещи 3-4 милиона (половин милион имигранти из цяла Южна Америка и Европа
Систематизация по Ethnologue
-Индоевропейски
.-Италийски
..-Романски
...-Итало-западноромански
....-Западноромански
.....-Гало-иберийски
......-Иберо-романски
.......-Западноиберийски
........-Португало-галисийски
.........→Галисийски
Официално положение
Официален в
Контролиран от Кралска галисийска академия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>