В 104 Български училища в чужбина започна учебната година

През учебната 2012/2013 година вратите на 104 училища, вписани в Списъка на българските неделни училища в чужбина, се отвориха за всички онези млади хора извън пределитена България, които желаят да съхранят родовите си корени, съобщиха от МОМН.
През учебната 2012/2013 година вратите на 104 училища, вписани в Списъка на българските неделни училища в чужбина, се отвориха за всички онези млади хора извън пределитена България, които желаят да съхранят родовите си корени, съобщиха от МОМН.

Над 400 учители за поредна учебна година ще започнат от Аз, Буки да посяват любов към българската реч и книга, гордост към славната история и към красотата на България, ще изграждат и поддържат националното самосъзнание в повече от 6 109 деца и ученици в 24 държави от пет континенти: Австралия и Океания (Австралия и Нова Зеландия) – 2 училища; Азия (Израел, Китай) – 2 училища; Африка (Мароко, Южна Африка) – 2 училища; СевернаАмерика (Канада, САЩ) – 26 училища; Европа – (Испания, Кипър, Великобритания, Украйна, Гърция, Франция, Германия, Русия, Австрия, Белгия, Ирландия, Нидерландия, Полша, Португалия, Унгария, Швейцария) – 72 училища;
Чрез приетото от Министерския съвет постановление за българските неделни училища в чужбина за първи път те се институционализират чрез вписването им в Списък набългарските неделни училища в чужбина, определят се статутът им и нов начин на финансиране. Финансовото подпомагане от Министерството на образованието, младежта инауката на 104-те училища е в размер на 4 027 339 лв.
Освен чрез ПМС № 334/08.12.2011 г. Министерството на образованието, младежта и науката финансово подпомага изучаването на български език и литература, история и география на България от българите зад граница, както и провеждането на дейности, които да съдействат за съхраняване на националното самосъзнание, бит и култура чрез Националната програмаРоден език и култура зад граница.Чрез този модел на финансиране през учебната 2012/2013 година на 7 125 деца и ученици от 19 държави се дава възможност предоставените средства да се използват за осъществяване на образователно-възпитателни дейности, насочени към изучаване на родния език и култура, както и за подготовка на кандидат-студенти за обучение във висши училища в България.
На конкурсно-проектен принцип по тази програма са одобрени средства в размер на 991 500 лв. за 60 проекта на бенефициенти от чужбина (организации на българи, дипломатически и консулски представителства на Република България, български църкви и манастири, училища в системата на светското образование и български държавни училища): Азия (Кувейт) – 1; Северна Америка (САЩ) – 5; Южна Америка (Аржентина, Бразилия) – 2; Европа – (Испания, Италия, Великобритания, Украйна, Гърция, Германия,Австрия, Румъния, Словакия, Сърбия, Турция, Ирландия, Чехия, Молдова, Македония) – 52.
През 2012 – 2013 година са осигурени общо 5 018 839 лева за обучението на 13 234 деца и ученици извън границите на България.
Чрез програматаРоден език и култура зад границаи чрез Постановление на Министерския съвет № 334 от 8 декември 2011 г. за българските неделни училища в чужбина Министерството на образованието, младежта и науката ще продължи да подкрепя родолюбивите усилия на българските общности, които съдействат за поддържане на българския дух, за утвърждаване позициите на българската духовност и ценностите на българската образователна система. /БГНЕС

 dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>