В САЩ религиозната дискриминация на работното място се е увеличила двойно за последното десетилетие

САЩ, известна като страната, гарантирала свободата на вероизповеданието още в Първата поправка на конституцията, през последните години отчита двоен ръст на религиозната дискриминация. В проявите на насилие и тормоз на работното място все по-често са замесени религиозни фактори. Според данните на американската Комисия за равни възможност за заетост, през последните 13 години случаите на религиозна дискриминация по време на работа са се удвоили.
През 1997 г. са били регистрирани 1709 случая на злоупотреба на работното място поради религиозни причини. През 2010 г. броят им вече достига 3790. “Не можем да дадем обяснение за растежа, тъй като не сме извършили всички необходими изследвания”, подчерта Кристина Нейцер, представител на организацията. Дискриминацията на работното място въз основа на религията е в нарушение на член 7 от Закона за гражданските права, приет през 1964 година. “Законът също така изисква от работодателите да се отнасят с разбиране към религиозните практики на служителя или кандидатстващия за длъжността, в противен случай това ще доведе до ненужно страдание за работещите”, обяснява Нейцер.
Кевин Териот, старши съветник в Обединения фонд за защита, не смята за изненадващо увеличението на религиозната дискриминация на работното място, тъй като по думите му това се дължи на тенденциите в американското общество. “Налице е една обща тенденция на увеличаване на секуларизацията в обществото, а оттам и на погрешното схващане, че религията, това е нещо, което трябва да остане отвъд затворените врати. Мнозина са на мнение, че религиозните възгледи на хората не бива да бъдат демонстрирани по време на работа”, отбелязва Териот. По думите му работодателите често отказват да назначават хора, които смятат, че техните религиозни убеждения трябва да засягат целия им начин на живот. “Получаваме много обаждания от евангелски християни и от католици, чиито работодатели или изрично им забраняват да говорят за вярата си по време на работа, или ги задължават да изпълняват функции, които са в разрез с техните религиозни вярвания, например да дават одобрението си по спорни казуси като хомосексуалното поведение или извършването на аборти”, допълва Кевин Териот.
Източник: hve.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>