В Рим се проведе фестивал на българите в чужбина

12309390_10153829219346180_849156569_nВ салоните на Посолството на България в Рим и Българския културен институт в Италия се проведе VII-то издание на Фестивала на българите по света „Аз съм българче”. Целта му е да допринесе за съхраняването на българското самосъзнание сред съгражданите ни зад граница и дава възможност на деца с българско потекло да се изявяват в три различни конкурса – рисунка, литература и музикално-словесно народно творчество, съобщиха от там.

Посланик Марин Райков поздрави с добре дошли повече от 80 деца от 11 български училища от Испания, Германия, Унгария, Сърбия и Италия. Той посочи, че с провеждането на този празник в момент на изострена обстановка след събитията в Париж ние ясно казваме “Не на насилието и страха. Не, ние няма да променим начина си на живот. Ще продължим да се радваме на нашите деца и ще запазим и защитим своите ценности.” Той оправи призив да помним миналото си, да се гордеем с него и да бъдем винаги решителни, за да предадем на децата си съзнанието за тяхната българска идентичност.

Бяха изпратени поздравителни адреси от министър-председателя Бойко Борисов и вицепрезидента Маргарита Попова. Премиерът на България поздрави организаторите и участниците във Фестивала „Аз съм българче” за техния труд, воля и постоянство за популяризирането на българския език и култура в чужбина. Той подчерта, че един от водещите приоритети на правителството е да защити правата на българските граждани зад граница. Вицепрезидентът Маргарита Попова, отправи искрени поздравления по повод провеждането на “този празник на таланта и оптимизма, носещ красивото име “Аз съм българче”.

Фестивалът в Рим се състоя в два последователни дни – на 20 и 21 ноември и посолството осигури всички необходими мерки за гарантиране на сигурността на над 160 гости. На 20 ноември беше представена изложба на 70 детски рисунки, а наградите на победителите връчи заместник-председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров. На следващия ден се проведоха – кръгла маса, на която български учители и културни асоциации споделиха своя опит при организирането на учебната и културна дейност зад граница. Имаше и детски празник с игри и песни в Българския културен институт и заключителен концерт в Посолството с изпълнение на народни танци, рецитал на стихотворения и прочит на есета от децата.

Инициатор на Фестивала на българите по света „Аз съм българче”. е асоциация Т.А.Н.Г.Р.А. – гр. Мадрид, Испания, а училището домакин тази година е българското училище в Рим “Св. Св. Кирил и Методий”. В тазгодишните конкурси участие взеха над 750 деца от целия свят под ръководството на 50 български училища и културни асоциации в чужбина.

Редактор: Деница Райкова / Актуално

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>