В Испания разбиха международна престъпна група за цигари, ръководена от българи

768x432-2В тясно сътрудничество и непрекъснат обмен на информация между испанската Национална полиция и ГДБОП - сектор “Контрабанда” към отдел “Митнически режими, данъчна и осигурителна система” е разкрита международна престъпна организация за незаконно производство на цигарина територията на Испания, с последващо разпространение в страни от ЕС.

Работата по случая започва през 2017 г., след информация от ГДБОП към испанската Главна дирекция “Криминална полиция” за организирана престъпна група от България, която възнамерява да изгради производство на цигари в кралството и да създаде дистрибуторска мрежа на национално и международно ниво.

Изяснено е, че тютюнът е внасян от България, без да преминава митнически контрол, използван е в Испания за нелегално производство на цигари, разпространявани в последствие основно в страната на производство, в Германия и в Обединеното кралство.

В процеса на работа е установено, че консумативите и машините за производството също са внесени в Испания от България. Придобитите от незаконната дейност големи парични суми са “изпирани” чрез други фирми, като голяма част от тях са инвестирани в строителството на луксозни къщи и жилищни сгради у нас и в Испания. Използвани са и кредитни карти за измама в различни заведения.

В хода на съвместното разследване са установени складови помещения на престъпната група в Барселона и гр. Константи, провинция Тарагона, където криминалистите предположили, че се осъществява нелегалното производство на цигарите.

Изяснено е, че ръководителят на групата в Испания е развил мрежа от законен бизнес, в чиято сянка е практикувана престъпната дейност, като за него работели над 200 души. Той и негови доверени лица, сред които испански и един молдовски гражданин, изграждат мрежа от фирми за строителство, транспорт и придобиване на фирми в чужбина.

Така изградената структура е високо специализирана, в практиката е ползвана шифрована комуникация, както и устройства за заглушаване на честоти. Разпространяването на нелегално произведените цигари се осъществявало при високи мерки за сигурност.

При работа в екип, след като са установени достатъчно факти и обстоятелства за престъпната дейност, в началото на април в Испания е проведена полицейска операция.

В хода на акцията са осъществени многобройни претърсвания и изземвания, задържани са 22-ма души, между които и двама български граждани, и е прекратена дейността на нелегална фабрика за цигари в Константи, установена в активен производствен процес.

На територията й са задържани 15 украински и един молдовски гражданин - работници, както и българин, контролирал работния процес. Вътрешността на склада, където е изградена нелегалната фабрика е оборудвана със система за шумоизолация на машините, като там е организирана и зона за живеене на работниците с легла, тоалетни, душове, кухня и др. удобства.

Като мярка за сигурност по време на производствения цикъл работниците живеели вътре, затворени и без мобилни телефони. Някои от тях съобщават, че дори не знаеят в коя страна се намират, тъй като в Испания влизат по суша, а в ЕС пристигат с полети от Украйна.

При по-нататъшните действия на криминалистите в Сабадел, Галисия и Севиля са задържани шофьори на камиони, занимавали се с дистрибуция на крайния продукт.

Според испанските власти нелегалната фабрика е с капацитет да произведе за ден кутии с цигари, достатъчни за един камион, като никога досега при полицейски действия не са засичани толкова много на брой фалшиви марки (общо 13), произвеждани на едно място.

Намерени и иззети са 1 000 000 кутии цигари под търговските марки на 3 известни производителя и други (от общо 13 различни марки) на обща стойност 4,5 млн. евро, както и голямо количество тютюн, консумативи, пълна поточна линия за първичната фаза (смесване и обработка на тютюните) и вторична фаза (производство и пакетиране на готовите изделия).

Допълнително са иззети пари в брой, автомобили от висок клас и обемна документация за престъпната дейност. Иззетият тютюн е на стойност над 6,5 млн. евро, което е данъчна измама в размер от над 5,1 млн. евро. Съвместната работа по случая продължава.

https://news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>