В Испания протестираха срещу проучвания за нефт на Канарските острови

zx450y250_2195932Екологични асоциации, представители на регионалните власти, актьори и граждани в Испания започнаха  протест срещу проект за проучване за находища на нефт в Канарския архипелаг, предаде “Франс прес”, цитирана от БТА.

На демонстрация в Мадрид протестиращите представиха манифест, озаглавен “За Канарски архипелаг без петрол”, подписан от над 40 организации, сред които “Грийнпийс” и WWF, както и политически партии, начело със социалистите, които са основната опозиционна сила в Испания.

Според екоактивистите сондажите за нефт, които се планира да бъдат извършени от компанията “Репсол”, са сериозна заплаха за природните богатства на архипелага, за неговата икономика и туристическа индустрия и за възможностите му да се снабдява с питейна вода. Текстът на манифеста беше прочетен от актрисата Пилар Бардем, майка на наградения с “Оскар” актьор Хавиер Бардем.

Манифестът беше публикуван в интернет на сайта savecanaries.org и само за един ден събра над 33 000 подписа.

Президентът на автономната област Канарски острови Паулиньо Риверо, представител на националистическата партия “Коалиция на Канарските острови”, стремяща се към по-голяма автономия на архипелага, обяви, че правителството му е готово да предприеме всички законови мерки да предотврати реализирането на проекта.

През 2012 г. Канарските острови бяха класирани на трето място в списъка на най-посещаваните туристически места в Испания. В автономната област обаче има 35-процентна безработица, което дава аргументи на правителството в Мадрид да настоява за развиване на нови икономически дейности освен туризма. /Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>