В Испания отстраняват символите, свързани с Франко

Francisco Franco the dictator with military uniform in a 1975 imageИспанското министерство на правосъдието е наредило на повече от 600 общини в цялата страна да премахнат символи в чест на диктатурата на диктатора Франсиско Франко, които все още са изложени публично, предаде БГНЕС.

Така нареченият закон за „историческата памет“, одобрен през 2007 г., изисква премахването на всички останали символи на Франко, като имената на улиците, носещи името на генералите на Франко и статуите от обществените пространства.

Допускат се някои изключения за произведения с особено религиозно или художествено значение. Конгресът на Испания одобри декрета за прехвърляне останките на Франко Конгрес на депутатите (долната камара на парламента) на Испания одобри приетото от правителството в края на август постановление.

Според националния статистически институт ИНЕ все още има 1171 улици и площади в цяла Испания, наречени на правителствени фигури от епохата на Франция, се казва в изявление на министерството на правосъдието.

Управляващият директор на отдел „Историческа памет“ на министерството на правосъдието е написал до всичките 656 общини, в които все още има символи от епохата на Франко, да настояват за „незабавно изтегляне на щитове, емблеми, табла и други предмети“, които отбелязват диктатурата.

След като дойде на власт през юни, премиерът на социалистите Педро Санчес реабилитира паметта на стотиците хиляди републикански жертви на гражданската война в Испания през 1936-39 г. и четирите десетилетия диктатура при Франко, който почина през 1975 г.

В центъра на това усилие са плановете на неговото правителство да ексхумира останките на Франко от огромен мавзолей, издълбан в планината в Долината на падналите близо до Мадрид, и да бъдат преместени на по-дискретно място.

Испания ще пренесе Франко в друг гроб Правителството на Испания възнамерява да започне процедура за пренасянето на тленните останки на диктатора Франсиско Франко (1892-1975). Роднините на Франко се борят срещу планираната ексхумация в съда.

Законът за историческата памет от 2007 г., одобрен от предишна социалистическа администрация, има за цел да даде по-голямо признание на жертвите от двете страни на гражданската война, предизвикана от бунта на Франко срещу избрано правителство на републиката.

РЕДАКТОР: РАЙКО ПАВЛОВ

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>