В Испания отново подновиха преговорите за съставяне на правителство

descargaЛевите сили в испанския парламент рестартираха преговорите за съставяне на ново правителство.“Има желание за споразумение и желание за диалог”, заяви лидера на традиционната социалистическа партия ПСОЕ Педро Санчес след срещата си с лидера на крайнолявата „Подемос” Пабло Иглесиас, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

В по-ранна пресконференция Иглесияс заяви, че е готов да изостави предишното си искане да бъде зам.-премиер на Санчес.

Испанските народни представители не успяха да излъчат ново правителство след изборите в края на декември. На тях управлявалата досега консервативна Народна партия на Мариано Рахой спечели най-много гласове, но изгуби парламентарното си мнозинство.

Същевременно вотът доведе и до края на обичайния двупартиен модел, като Народната партия и ПСОЕ, която зае второто място, трябваше да разчитат на подкрепата на по-малките „Подемос” и центристката платформа „Сиудаданос” (Гражданите) за излъчване на кабинет.

Рахой, който не успя да обедини достатъчна подкрепа в предварителните преговори върна предоставения му от краля мандат.

Щафетата пое социалиста Санчес, който сключи споразумение със „Сиудаданос”, но при парламентарното гласуване на предложения от него кабинет на 4 март бе блокиран от липсата на подкрепа от „Подемос”.

„Днес господин Иглесиас предаде милиони хора, гласували за промяна и той е единственият виновник, че Рахой продължава да е ръководител на правителството. Ще продължа да работя, докато не постигна това мнозинство”, заяви Санчес тогава.

Крайният срок за съставяне на правителство е 2 май. Ако до нея Санчес не успее да спечели достатъчно гласове, нови избори най-вероятно ще се проведат още през юни.

Това ще продължи мандата на временния кабинет на Мариано Рахой, който работи с ограничени правомощия от декември насам.

Основни причини за непреодолимите към този момент политически различия в страната са икономическата политика и каталунският въпрос.

Консерваторите на Рахой заложиха на политика на бюджетни ограничения, които да изведат страната от икономическата криза започнала в началото на десетилетието. „Подемос”, съюзник на управлаващата в Гърция „Сириза”, е твърдо против продължаването на този курс, а заедно с това подкрепя правото на гражданите на Каталуния сами да решат дали автономната област да остане част от Испания.

Actualno.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>