В Испания откриха следи от картагенската армия на Ханибал Барка

HannibalДали най-после не са открити находки, свързани с експедицията на картагенския военачалник Ханибал Барка, който от днешната територия на Испания тръгнал да атакува Рим, прекосявайки с армията си Пиренеите? Изследователи наскоро откриха в Каталония защитни окопи, изградени преди 2200 години, в района на град Валс, близо до Тарагона, съобщи сп. “Сианс е авнир”.

Това е стратегическо място, където може би се е състояла една от първите битки между армията на Картаген и римските легиони през Втората пуническа война (218 пр.н.е. – 202 пр.н.е.).

Според историка Тит Ливий тогава армията на Картаген, наброяваща 102 000 души – 90 000 пехотинци и 12 000 кавалеристи и 37 бойни слона, прекосила Пиренеите, южната част на Галия и Алпите, за да стигне до днешната територия на Италия.

Откритието е направено от студенти по археология от университета в Барселона в рамките на проекта “Войни и конфликти в североизточната част на Иберийския полуостров през епохата на Римската република”.

Студентите открили значими аномалии в почвата в района на Валс при “неинвазивни” геофизически проучвания – с помощта на електрическа томография и използване на детектори на метали.

В резултат са открити следи от окоп, който е широк 14 метра, дълбок 5 метра и дълъг около 400 метра. Намерени са също монети от епохата на Картаген и оловни “гюлета”, които са били запращани по врага.

Според специалисти от Каталонския институт по класическа археология и университета в Барселона този укрепен обект е бил разрушен в началото на Втората пуническа война, когато Рим и Картаген се борили помежду си за хегемония над Средиземно море.

Събитието станало през 218 г. пр. Христа, преди, по време на или след минаването на армията на Ханибал Барка по пътя към Пиренеите. Предлагат се две хипотези, за да се обясни наличието на окопа в района на Валс.

Възможно е да става дума за обект, който е бил нападнат и разрушен от картагенците, докато се опитвали да подчинят иберийски племена.

Възможно е също да става въпрос за селище, край което, според Тит Ливий, легионите на Сципион Африкански са нанесли поражение на армията, предвождана от Ханибал Барка.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>