В Испания и Португалия днес е обявена обща стачка

Европа се мобилизира за протестни действия срещу мерките за строги бюджетни икономии. В Испания и Португалия днес е обявена обща стачка, а по-малки протести ще има и в редица други европейски страни.

Това е първата съвместна обща стачка на Иберийския полуостров. Синдикатите призоваха населението на протест срещу политиката на икономии на правителствата, които според синдикатите задушават икономиката и водят до обедняване на хората.

Общата стачка парализират обществения транспорт в Испания и Португалия, засягайки жп и автобусния транспорт, метрото в Мадрид и Лисабон, пристанища, заводи, услуги по чистотата, пазари за хранителни стоки на едро.

Профсъюзите призоваха испанците да спрат работа и да се въздържат от всякакви покупки, за да подчертаят разпространяването на бедността.

Очаква се туризмът също да пострада, след като испанските авиолинии и португалският авиопревозвач ТАП (TAP) отмениха стотици полети.

В Испания

15 души, включително трима полицаи, са ранени при сблъсъци, свързани със стачката.

Според властите са задържани 32 души, съобщи АП.

Това е акт на “самоотбрана”, за да се запази “достойнството” на работниците в Испания и други европейски страни, посочи пред ДПА Кандидо Мендес, лидер на испанския синдикат “Общ съюз на трудещите се”.

В Португалия синдикалните обединения се опитват да попречат на парламента да одобри бюджет, включващ увеличаване на данъците и настояват за оставката на правителството на премиера Педру Пасуш Коелю.

Обременените с дългове Испания и Португалия силно намалиха разходите си в опит да свият бюджетните си дефицити. Безработицата обаче скочи до 25% в Испания и 16% в Португалия.

По-малки стачки днес се очакват в цяла Европа.

Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) призова за “ден на действие и солидарност”.

Очакват се няколкочасови стачки в Гърция, Италия, Германия, Франция и Полша, а в Белгия транспортните синдикати планират да блокират жп транспорта.

Синдикалната организация критикува “мерките за икономии, които хвърлят Европа в икономическа стагнация, рецесия и разрушават европейския социален модел”.

И докато растежът в еврозоната вероятно ще остане на мъртвата точка +0,1 на сто през 2013 г., според Европейската комисия, то Международният валутен фонд предупреди, че политиката на строги ограничения, водена от редица страни, крие опасност да не издържи от “политическа и социална гледна точка”, отбелязва АФП.

/vesti.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>