В Испания започна първото дело срещу член на кралското семейство

zx450y250_2683411source-reutersИспанската инфанта Кристина се яви в съда в Палма де Майорка днес по делото за данъчни измами, предаде “Ройтерс”. Тя е първият член на испанското кралско семейство, който застава на подсъдимата скамейка, след като проточилото се с години разследване срещу бизнеса на съпруга й – бившия състезател по хандбал Иняки Урдангарин – най-накрая стигна до съд.

50-годишната сестра на крал Фелипе VIе една от 18-те обвиняеми по делото, започнало, след като 6-годишното разследване срещу благотворителната спортна фондация на Урдангарин – Noos Foundation – стигна до заключението, че организацията е използвана за присвояване на милиони евро от публични фондове.

Подробностите около скандала с кралското семейство излязоха наяве в разгара на икономическата криза в Испания, когато в страната бяха наложени мерки на строги икономии за преодоляване на безработицата. В същото време зачестилите случаи на корупция в бизнес и политическите кръгове в страната предизвикаха срив в общественото доверие към управляващите.

Урдангарин – бивш олимпийски състезател по хандбал – се появи в понеделник в съда заедно със съпругата си. Той е обвинен, че е използвал връзките си с кралското семейство, за да печели обществени договори, за да организира събития чрез неправителствената си организация.

Според обвинителния акт част от парите на фондацията са били прехвърлени на компания, чиито основни собственици са Урдангарин и инфанта Кристина. Средствата са били използвани за покриване на лични разходи – от талони за паркиране до организиране на празненства за рождените дни на децата на съпрузите.

Срещу Кристина има повдигнати 2 обвинения за съучастничество в данъчна измама. Ако бъде призната за виновна, инфантата е заплашена от 8-годишна ефективна присъда. Урдангарин е обвинен в редица нарушения на испанското законодателство, включително данъчна измама и укриване на данъци, заради които може да бъде осъден на до 19 години затвор.

Двойката, която има 4 деца, отрича всички обвинения.

Рейтингът на испанското кралско семейство постепенно се възстанови след абдикацията на бившия крал Хуан Карлос в полза на сина му Фелипе през 2014 г. Новият монарх редовно оглавява проучванията на общественото мнение за нагласите към политическите фигури в страната.

След встъпването си в длъжност Фелипе се зае да модернизира монархията, като сне доверието си от някои членове на семейството и отне редица задължения от двете си сестри.През юни миналата година кралят отне титлата Херцогиня на Палма де Майорка на сестра си Кристина. / Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>