В Испания задържаха разобличителя от “Суислийкс”

768x432Испанската полиция арестува разобличител, който е осъден в Швейцария, тъй като е предал на данъчните власти тайна информация на клиенти на банка HSBC, информира БиБиСи.

През 2015 г. швейцарски съд осъди французина Ерве Фалсиани, известен като разобличителя от “Суислийкс” за практиките на клиенти на банката за укриване на доходи, на 5 г. затвор за индустриален шпионаж. Той избяга във Франция от Женева през 2009 г.

Фалсиани работеше за IT отдела на швейцарския клон на банката. Той заяви, че е искал да изобличи масовото укриване на данъци.

През ноември 2017 г. банката се съгласи да плати 300 милиона евро на френските власти в съдебен спор след дългогодишно разследване на укриване на данъци от френски клиенти на HSBC в Швейцария.

Източници от испанската полиция съобщиха, че на 19 март са получили от Швейцария международна заповед за арест. Швейцарските власти твърдят, че Фалсиани е откраднал и се е опитал да продаде конфиденциална информация, което е в нарушение на швейцарските закони за банковата тайна.

Според разпространяваната информация Фалсиани е арестуван преди да изнесе реч в университет в Мадрид.

По-късно съдебен източник заяви, цитиран от АФП, че испански съдия е освободил Фалсиани под гаранция.

Международният консорциум на разследващите журналисти, воден от френския вестник “Монд”, публикува предоставените от Фалсиани “Суислийкс”, които разкриват сметките на повече от 100 000 богаташи и компании.

 Фалсиани беше арестуван в Барселона през 2012 г., но на следващата година съдът отхвърли молбата за екстрадирането му. Съдът се аргументира, че обвиненията не се разглеждат като престъпление в Испания.

News.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>