В Испания е разбита мрежа за вербуване на жени за ИД

0000255513-article2
source-reuters-gal
Стотина испанци са се присъединили към джихадистки милиции в Ирак или Сирия.

В Испания бе разбита мрежа за вербуване чрез Фейсбук, главно на млади жени, за групировката Ислямска държава, предаде Франс прес.

Арестувани са четирима души, двама от които в испанския анклав Мелиля в Мароко.

Двамата задържани в Мелиля са отговорни за създаването и администрирането на няколко интернет платформи за разпространение на всякакви пропагандни материали, по-специално за ИД, се казва в изявление на испанското вътрешно министерство.

“Наблягало се е на вербуване на жени, които след индоктриниране са се присъединявали към тази групировка в конфликтни зони”, се казва още в изявлението.

През последните месеци Испания разби няколко подобни мрежи, по-специално в испанските анклави Сеута и Мелиля в Мароко, които са единствените сухопътни граници между Европа и Африка.

Според властите стотина испанци са се присъединили към джихадистки милиции в Ирак или Сирия. Това е относително малък брой в сравнение със стотиците французи, британци и немци, отбелязва АФП. /БТА/

По публикацията работи: Елка Василева            Източник Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>