В Испания бременна жена е заразена със зика след пътуване

VIRUS-del-ZIKAИспанските власти съобщиха, че в страната е регистриран случай на заразена с вируса зика бременна жена, пише вестник The Minneapolis Star Tribune.В изявление на здравното министерство в Мадрид се казва, че жената е пътувала до Колумбия, където се е заразила с вируса.

Съобщава се, че тя е настанена в болница в Каталуния. Няма данни за състоянието на плода й.

В същото време стана ясно, че два френски отвъдморски региона са застрашени от епидемия от вируса зика. Френското правителство изпраща допълнително болнично оборудване и подготвя допълнителен медицински персонал за борба с него, пише Washington Post.

По думите на министъра на здравеопазването на Франция Марисол Туран, в Мартиника и Френска Гвиана са регистрирани 2500 потенциални случая на заразяване със зика, а около 100 случая са потвърдени от средата на декември досега. От тях 20 са бременни жени, а двама души страдат от временна парализа, известна като синдром на Гилен-Баре.

„Нашата система за реагиране при извънредни здравни и санитарни ситуации е напълно мобилизирана. Имаме три цели – предотвратяване на заразяването, засилване на наблюдението и прогнозиране“, заяви Туран.

Няколко случая на заразяване със зика са регистрирани в Гваделупа и Сейнт Мартин, също част от Френските Кариби. Деветима души са пристигнали на континенталната част на Франция, заразени със зика тази година, но по думите на Туран няма опасност от епидемия на континента.

 Редактор: Десислава Любомирова / Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>