В Германия се наблюдава ръст на имиграцията от засегнатите от кризата страни

imagesПритокът на хора от засегнати от кризата страни като Испания, Италия и Гърция, е довел до най-голямата вълна в германската имиграция за близо 20 години, предаде “Ройтерс”.

Федералната статистическа служба обяви, че 1.081 милиона имигранти са дошли в Германия миналата година, което е с 13% повече в сравнение с 2011 г. и е най-големият брой след 1995 г.

Начело са пристигащите от страни в Източна Европа и от южните държави членки на еврозоната, които се борят с рецесията и високата безработица. Броят имигранти от Испания, Гърция, Португалия и Италия се е увеличил с 40% или дори повече в сравнение с предишната година.

“Ръстът на имиграцията от страните в ЕС, засегнати от финансовата и дълговата криза, е особено голям”, заявиха от службата.

Германия остана силна по време на кризата благодарение на дълбоките структурни реформи, въведени преди десетилетие, конкурентоспособните малки и средни фирми и рекордно ниските лихви.

Безработицата в страната в 6.9% за разлика от Испания и Гърция, където над един на всеки четирима е без работа, а младежката безработица се доближава до 60%. Това прави Германия, най-голямата икономика в ЕС, все по-привлекателна дестинация, въпреки пречки като езиковата бариера.

И все пак имигрантите от Южна Европа са по-малко от тези от източната част на континента. През 2012 г. общо 34 109 са дошли от Гърция, 29 910 – от Испания, в сравнение със 176 367 от Полша и 116 154 от Румъния. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>