В българо-испанска операция са задържани 31 души, източвали банкови карти

zx860y484_2988766Международна престъпна група, занимаваща се в продължение на три години с измами с банкови карти (скиминг), е разбита в съвместна операция на българските и испанските власти, съобщи МВР.

Задържани са 31 души – 21 в Испания, 9 в България и 1 в Чехия. Заподозрените са притежавали оборудване за подправяне на банкови карти, устройства за четене и записване на информация от банкови карти, скимиращи устройства, микрокамери, приспособления за манипулиране на банкомати, както и парични суми, множество подправени карти, наркотични вещества и подправени евро банкноти.

В периода 2014-2017 г., международната организирана престъпна група е инсталирала скиминг устройства на средно 400 банкомата годишно, с цел да копира и използва информацията от банковите карти, се казва в съобщението. Подправените карти са били използвани за незаконни транзакции в около 200 банкомата извън Европейския съюз – главно в САЩ, Доминиканската република, Малайзия, Индонезия, Виетнам, Перу, Филипините и Коста Рика. Приблизително 3000 граждани на ЕС са пострадали от действията им и са били ощетени с най-малко 500 000 евро.

Разследващите са получили помощ от “Евроджъст” и “Европол”.

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>