Възпитанието започва у дома

Домът е мястото, където трябва да започне възпитанието на детето. Това е първото му училище. Тук с учителите си – своите родители, то трябва да научи уроците, които трябва да го водят през целия му живот- уроци на уважение, послушание, почитание, въздържание. Възпитателното влияние на дома е огромна сила за добро или за зло. Това тихо и постепенно влияние, ако е упражнено в правилна посока, може да изгради детето като личност. Научете децата си да бъдат загрижени за другите.

РОДИТЕЛИТЕ ДА РАЗБЕРАТ СВОЯТА ОТГОВОРНОСТ

Бащата и майката трябва да бъдат първите учители на децата си. Те трябва да разберат своята отговорност. Как успешно да възпитате децата си? Не чрез каране, защото така не се постига никакво добро. Говорете с децата си така, че те да почувстват доверието ви в тяхната интелигентност. Отнасяйте се към тях кротко нежно и с обич.

ПЪРВИТЕ УРОЦИ ПРЕПОДАВАЙТЕ НА ОТКРИТО

Майки, нека малчуганите да играят на чист въздух, нека слушат песните на птичките. Учете ги на прости уроци от книгата на природата и от нещата около тях и когато представите им се разширят, уроците от книгите може да бъдат прибавени и здраво запечатани в паметта им.
Водете ги до пряк контакт с природата, която има неповторимо положително влияние върху ума им. И за да имат това предимство, трябва да има, доколкото е възможно, в домовете големи цветни градини и площи за обработка. За нервното дете или юноша, което намира уроците за изтощителни и трудни за запомняне, това ще бъде особено ценно. В книгата на природата има здраве и щастие и впечатленията от нея няма да избледнеят в ума, защото ще бъдат свързани с неща, които са постоянно пред очите му.

Детско водителство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>