Във Великобритания работят 103 000 българи и румънци според статистическата служба

trabajadores-2Повече от 100 000 българи и румънци работят във Великобритания, показаха официални данни за заетостта, цитирани от Би Би Си. Националната статистическа служба на Великобритания за пръв път публикува статистически анализ за работещите в страната българи и румънци, според който броят им е нараснал с близо 15% за година.

Данните бяха обявени на фона на опасенията от засилен поток на румънци и българи идната година, когато отпадат ограниченията за тях да работят на Острова. В отговор британското правителство планира да ограничи достъпа на мигранти до социални помощи, здравни услуги и жилища.

Службата публикува редовния си статистически анализ за заетостта с нови данни, показващи откъде идват чуждестранните работници, като тези от присъединилите се наскоро страни като Полша са в различна категория от по-стари членове на ЕС като Франция и Испания. Българите и румънците също са в отделна група.

Данните показват, че броят мигранти от двете страни, които вече работят във Великобритания, се е увеличил от 90 000 през първите три месеца на 2012 г. до 103 000 за първите три месеца от 2013 г. Предишно проучване на работната ръка показа, че в момента има 26 000 българи и 80 000 румънци във Великобритания.

Британското правителство отказа да дава оценки за това колко мигранти се очакват след отпадането на ограниченията, но неправителствената организация Migration Watch, която иска затягане на контрола върху имиграцията, твърди, че те ще са между 30 000 и 70 000. Дипломати от България и Румъния няколко пъти подчертаха, че не очакват вълна от мигранти от техните страни. /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>