Въвеждат нови защити за пътуващите в ЕС с туристически пакети

travel-460x250Купувачите на пакети от туристически услуги трябва да бъдат защитени в случай на фалит на ползваната от тях пътническа агенция, а при съществени промени в условията на офертата потребителите ще имат правото да се откажат и да си получат парите обратно. Това предвиждат обновени правила за пакетните туристически пътувания, приети от Комисията по вътрешен пазар на Европейския парламент през изминалата седмица.

Новото европейско законодателство ще изясни правилата относно пакетните туристически пътувания и ще подсили защитата на потребителите в редица области. “Пътуващите трябва да бъдат информирани за техните права и как те са покрити. Целият пакет предвижда високо ниво на защита на потребителите и информация“, каза докладчикът пред комисията Ханс-Петер Майер.

Новата директива трябва да обхваща всички туристически пакети, състоящ се от комбинация от различни елементи, като например хотели, полети или кола под наем и свързани с организирането на пътуване (в момента, известни като „подпомагани договорености за пътуване“), смятат евродепутатите.

Изцяло нови моменти в бъдещата директива на ЕС е регламентацията и защитата на пътуващите при онлайн резервации. Интернет продажбите значително са променили начина за пътуване и днес много пакетни почивки, резервирани онлайн, не попадат в обхвата на действащите правила на ЕС, които са от 1990 г.

Съгласно новите правила на пътуващите също така ще се гарантира помощ да се приберат, ако тяхната туристическа агенция фалира, докато са на почивка в друга страна. Евродепутатите подчертават и че организаторите не трябва да могат да променят времето на полетите или цените значително, след като туристическият пакет е продаден.

На потребителите трябва да бъде предоставен телефонен номер, на който те да могат да се обадят при спешен случай, дори, ако пътуват извън ЕС. Туристическият пакет или комбинираното пътуване трябва да бъдат напълно защитени от изпадане в неплатежоспособност на доставчика на услугата. При възникване на извънредни или непредвидени обстоятелства потребителите ще имат право на до 5 нощувки в хотел на цена до 125 евро на нощ, като тези допълнителни разходи се покриват от организатора.

Туристите ще бъдат защитени и срещу промени в условията на резервация. Ако цената на пакета се увеличи с повече от 8%, потребителят има право да избира – дали да получи парите си обратно, включително плащания за допълнителни услуги като застраховка за пътуване или дейности по време на пътуването, или да му се предложи алтернативен равностоен пакет за друга дестинация.

Приетият от Комисията по вътрешен пазар доклад е насрочен за пленарното гласуване през март, когато парламентът ще приключи първото четене. Преговорите с държавите-членки ще започнат след европейските избори през май. | Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>