Всичко, което да вземете от Мадрид

Image_4376312_407Испанската столица Мадрид прилича на смесица между Рим, Барселона и Ню Йорк.

Погледът е пленен от величествени сгради с пищни фасади. Около тях се извиват тесни калдъръмени улички, които водят до ширналите се разноцветни градини с “пеещи” фонтани. От всеки ъгъл дебнат внушителни паметници, около които се простират фантастични площади.

И тъкмо да си помислите, че сте пътували назад във времето, когато се появяват… бляскави реклами, закачливи ресторанти и барове, от чиито стени висят огромни бутове испанска шунка, весели тълпи от хора.

Хубаво е, нали?
Тогава заповядайте в Мадрид!

Испанската столица предлага част от очарованието на Рим, парче от модерността на Барселона и стрък от живеца на Ню Йорк.

Преди всичко обаче Мадрид е град на крале. Величественият дворец Palacio Real пленява с блясъка на френския замък Версай, но всъщност прилича на типично испанска постройка – строга, квадратна, импозантна. Влезете ли вътре, ще се почувствате все едно сте се върнали в онези детски дни, в които на въпроса “Какъв ще станеш, като пораснеш?” сте отговаряли “Цар” или “Принцеса”. В 50-те зали, които можете да разгледате в двореца, ще потънете в бароков разкош. Орнаменти, полилеи, съдове, мебели, оръжия, подаръци – всичко е прекрасно, бляскаво, златно. Снимките вътре са забранени, но съзнанието ще запечата тази невероятна красота завинаги. Входът е 10 евро.
Задължително спирка е Palacio de Comunicaciones, откъдето можете да снимате центъра на Мадрид от птичи поглед. Панорамата наистина е величествена, защото пред очите сякаш се размиват Рим, Барселона и Ню Йорк, които “влизат” в една снимка. Днес в сградата на двореца се помещава пощата.

Да се изгубиш
в разкош

Кръстосайте пеша всички възможни улици в централната част на испанската столица, където ще видите необикновено съчетание на модерност и старинност, стъпете на всички възможни площади, вкусете от всички възможни хамони и тапас (б.а. – специална шунка и малки порции ястия). Изгубете се в Мадрид! Заслужава си.

Nos vemos en el Oso y el Madrono! Нека се видим при мечката и ягодовото дърво – статуята, която се е превърнала в герб на Мадрид. Тя се намира на Puerta del Sol - площада, откъдето “тръгват” всички големи улици в центъра на града. Никой не се задържа тук, макар че атмосферата е жива.

Поемете по главната улица Calle Mayor и разгледайте фасадите на сградите, ресторантите с окачени бутове хамон и малките сувенирчета по витрините на магазините. Направете крачка встрани и ще се озовете на Plaza Mayor - главния площад, на който в Средновековието се е събирал най-големият пазар в Мадрид. Тук днес можете да изпиете чаша вино или бира, да опитате типични ястия и да се полюбувате на уличните артисти. Типично по испански площадът е квадратен, заграден е от жилищни сгради с червеникави фасади, на част от които е имало завладяващи стенописи.

На края на улицата се намира построената преди 20 г. Мадридска катедрала, за чиято архитектура има разнопосочни мнения. През 2004 г. тук се венчават престолонаследникът принц Фелипе и избраницата му Летисия. До нея е кралският дворец, следван от националния театър, операта, пред която често аматьори танцуват фламенко, и едно от най-приятните места за вечеря - Plaza de Oriente.


Няколко крачки по-нагоре е Plaza de Espana, където можете да се срещнете с незабравимите Дон Кихот и Санчо Панса. От там можете да се разходите по Gran Via, където се редуват сгради с достолепни фасади, модерни небостъргачи и признаци за нестихващ живот. От другата страна се шири Plaza de Cibeles, където се намира символът на Мадрид – фонтанът с майката на природата Кибела. На няколко крачки от там е националният музей Prado и чудесният парк Retiro, които са задължителни стъпки.

Екстри
по испански

Мадрид е прекрасен град, но Испания е още по-прекрасна страна. Бонус за туристите е, че на час път от столицата се намира Толедо - малък град със стара архитектурна и минала политическа слава. Посетете го – ще видите невероятни сгради, малки къщи и ширеща река.

Ако искате нещо по-модерно и по-морско, вашият град е Барселона. Но за него друг път.

Източник: Труд.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>