Все повече хора не вярват в Евросъюза

índiceДълговата криза е разтърсила до такава степен европейските граждани, че те са изгубили вяра в ЕС. Германия е страната с най-голямо доверие в общността, показва допитване до общественото мнение на американския институт Пю.
В допитването са участвали 7600 души от 8 европейски страни, анкетирани от 2 до 27 март, съобщават световните медии, цитирани от БТА.

Одобрението за ЕС е спаднало с 15% за една година от 60% през 2012 г. на 45 процента през настоящата година.
В тази насока води Франция, където разочарованието от ЕС нараства. Преди година 60 процента от французите са подкрепяли съюза, а сега те са едва 41 процента.
В Испания спадът е от 60 на 46%, а в Гърция от 37 на 33 процента.

На въпрос за състоянието на икономиката, 91 на сто от французите смятат, че тяхната икономика върви на зле, което е с 10 процента повече в сравнение с миналата година.
77% от французите са убедени, че европейската икономическа интеграция е причина за влошаването на положението във Франция.
58 процента от французите казват, че ЕС като институция оставя лошо впечатление в тях.

На въпроса дали икономическите условия са добри, едва 1% от гърците, 3 процента от италианците, 4 процента от испанците, 9 процента от французите отговарят положително.
Само в Германия 75% определят настоящите икономически условия като положителни.

Голяма част от анкетираните в Испания, Гърция, Италия и Франция заявяват, че въвеждането на еврото значително е отслабило икономиката на техните страни, но в същото време малка част от тях желаят възвръщането на националните валути.

74 на сто одобряват работата на Ангела Меркел, което е с 6 точки по-ниско от миналата година, но все пак е стабилно представяне.
На второ място е Дейвид Камерън с едва 37 процента одобрение.
Най-лошо са оценени лидерите в Гърция, Италия и Чехия.

Но ако Меркел трябваше да печели избори в Гърция, то тя нямаше да се справи с тази задача, защото 88 процента от гърците смятат, че тя върши лоша работа.
57 процента от испанците са на същото мнение, както и 50 процента от италианците.

На въпроса коя европейска страна поражда най-голямо доверие, Германия се нарежда на първо място. Седем от участващите в анкетата 8 страни са я посочили като фаворит.

За намаляването на доверието в ЕС свидетелства и растящата популярност на партиите, които се застъпват против членството на страните в блока, пише BBC, цитирана от “Фокус”.
Във Великобритания например набира популярност “Партията на независимостта’. /dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>