Внимавайте как попълвате и сгъвате бюлетината на евроизборите днес

izbori-buletina-460x250Внимавайте как попълвате и сгъвате бюлетината за изборите за Европейски парламент днес, за да не бъде тя обявена за недействителна и гласът ви да се зачете. Това е важно, тъй като днес гласуваме с нов образец бюлетина, различна по вид от досегашните. За първи път бюлетините са последователно номерирани, подредени в кочани, а заради преференциалния вот – и с две полета.

Пред всяко изборно помещение днес трябва да е залепена оригинална бюлетина, на която секционната избирателна комисия е изписала “Образец”. Вижте я, за да можете по-добре да се ориентирате за попълването й.

За да може да изрази своя вот, всеки избирател трябва да носи документ за самоличност /лична карта/. Ако в съответната секция откажат на някого да гласува или да го допишат, трябва да му издадат писмен документ за отказ.

Бюлетините са подредени в кочани. Бюлетината за гласуване трябва да бъде откъсната от кочана пред избирателя.

Не е разрешено тя да бъде предварително откъсната с цел процесът да бъде улеснен, подчертаха от ЦИК. На кочана и на бюлетината има номера, които трябва да съвпадат.

Гласоподавателят има право да сравни двата номера, след което бюлетината се откъсва и му се дава.

На бюлетината има две квадратчета за печати. Първият се поставя от член на секционната комисия на гърба на бюлетината преди да гласуваме, а вторият – след като сме отбелязали избора си.

Важно е да се знае, че бюлетината се попълва само със син химикал и се гласува със знаците X и V.

При отбелязването на знака не трябва да се излиза от квадратчето. Ако гласуващият е излязъл от него толкова много, че не става ясно кое от две съседни квадратчета е избрал, бюлетината ще бъде обявена за недействителна.

На гърба на бюлетината има черна линия, която покрива квадратчетата, за да не прозира какво е попълнил гласоподавателят при предаването й.

Освен това заради промяната в изборните правила, според които има възможност да гласуваме с преференции, бюлетината се състои от две полета. От лявата страна на бюлетината в квадратчета са номерата и имената на партиите, коалициите и независимите кандитати – от 1 до 30, като липсват номерата 5, 7, 14, 22, 23 и 24. Те бяха предназначени за независими кандидати, на които беше отказана регистрация за изборите.

В дясната половина на бюлетината има кръгчета с номера от 1 до 17 – това са номерата на кандидатите в листите на партиите и коалициите, за преференциалното гласуване. Ако искате специално някой кандидат от листата на съответната партия да излезе напред, трябва да отбележите неговия номер. В тъмната стаичка на видно място е поставен списък с партиите, коалициите и техните кандидати, както и независимите кандидати.

Така на място избирателят може да види и да отбележи номера на предпочетения от него кандидат.

Бюлетината ще е невалидна, ако не е попълнено нито едно квадратче вляво. Гласоподавателят задължително трябва да избере от предложенията в лявата страна – т. е. да посочи партия, коалиция или независим кандидат.

Избирането на преференция не е задължително. Ако няма отбелязана преференция, гласът е действителен, отбелязаха от ЦИК.

Имаме право на една техническа грешка и една допълнителна бюлетина.

Ако сгрешим при попълването, можем да отидем при членовете на секционната комисия и да поискаме нова бюлетина. Избирателят сгъва бюлетината, както намери за добре, но условието е да я сгъне така, че да не разкрива своя вот, като в същото време остави достъп до долния десен ъгъл, за да се вижда изписаният там уникален номер. Този номер се откъсва от член на избирателната комисия, след като се свери с номера в кочана.

След като бъде откъснат, номерът от самата бюлетина се пуска в непрозрачна кутия. Върху бюлетината се удря втори печат и едва тогава тя се пуска в урната, обясниха от ЦИК.

Бюлетината ще се счита за недействителна, когато има някакви други знаци освен X или V, когато знакът е отбелязан с друг цвят освен син, когато няма знак в квадратчето. Преференцията не се зачита и не се брои, ако има отбелязване в повече от едно кръгче.

Отнемат се и се обявяват за невалидни бюлетините, ако се връчат отворени с явен вот, ако избирателят бъде хванат, че снима с телефон бюлетината и такива, на които номерът не съвпада с този в кочана.

Изборният ден започна в 6.00 ч. и продължава до 19.00 ч. местно време. Ако има чакащи след 19 ч., председателят на секцията събира личните им документи и гласуването продължава до 20 ч. В 20 ч. трябва да бъдат затворени всички секции и да започне броенето на действителните бюлетини.  | Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>