Виго (Vigo)

_IGP7883Вѝго (на испански Vigo) е град в Испания. Той е най-големият град в регион Галисия, Испания. Според преброяването от 2007 г. в града живеят 294 772 жители. Градът е известен с риболовната си индустрия, корабостроителници, храна, културен и нощен живот, както и с футболния си отбор Селта (Виго).

Виго е най-голямото риболовно пристанище в Европа и домашно пристанище за най-голямата риболовна компания в света, Песканова (Pescanova). Градът е избран за седалище на бъдещата Европейска Риболовна Агенция.

Култура

Както много други испански градове, Виго има свой карнавал, който се провежда всяка година в края на февруари или началото на март.

Футболен отбор

Виго е известен с футболния си отбор, Селта Виго (Celta de Vigo). Отборът постига най-добрите си резултати в края на деветдесетте години на двадесети век (1997-2001), когато се утвърждава сред шестте най-добри отбора в испанската Примера Дивисион и постига победи в турнира за купата на УЕФА над отбори като Ливърпул (3:1 и 1:0), Бенфика (7:0) и Ювентус (4:0). В периода 1998-1999 в отбора на Селта играе българския нападател Любослав Пенев, като участва в 27 мача и отбелязва 12 гола.

През сезона 2007-2008 отборът на Селта играе в Сегунда Дивисион. От април до октомври 2007 начело на отбора е българския треньор Христо Стоичков. /Уикипедия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>