Вече можем да летим и с включен телефон

153773_300_225От днес (9 декември) всички авиопасажери ще могат да използват своите смартфони, таблети и електронни четци, докато са в самолета. Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA ) официално прие актуализация на насоки относно използването на преносими електронни устройства на борда на самолети.

От агенцията потвърдиха информацията, изтекла по-рано миналия месец, че тези устройства могат да останат включени в самолетен режим (без да излъчват или приемат сигнал) по време на пътуването без риск за безопасността. В това число влизат рулиране, излитането и кацане.

В свое прессъобщение от EASA заявиха, че следващата стъпка е да се потърси начин за осъществяване на връзка към мрежа по време на полет. Прегледът обаче ще отнеме време и трябва да се основава на факти. Очаква се новите насоки на ЕС за използването на предавателни устройства на борда на самолети от страни от Съюза да бъдат публикувани през следващата година.

Към момента свързването към мрежа е възможно само в специално оборудвани самолети, които могат да осъществят такава връзка, когато самолетът е набрал височина. В тези случаи пътникът не се свързва с наземно базирана мрежа, а с бордова система, разполагаща със сертификат за безопасност.

Промяната идва в следствие на решението на щатската Федералната авиационна администрация, според което електронни устройства, като таблети, електронни четци и портативни конзоли за игри, могат да се използват по време на полет.

Засега има само няколко самолета с подобно оборудване, но се очаква броят им да нарасне през следващите години. За самолетите, които са оборудвани за предоставяне на тази услуга, Комисията наскоро взе решения в областта на телекомуникациите, за да се позволи използването на 3G и 4G с цел предоставяне на по-добри връзки за предавателни устройства.

Оттук нататък от авиокомпаниите ще зависи да актуализират оперативните си правила. Очаква се много от тях да го направят през следващите седмици. Във всеки случай пътниците винаги трябва да изпълняват инструкциите за безопасност на екипажа, така че можете да използвате електронните си устройства само ако екипажът ви позволи.

Екипажът във всички случаи ще изисква да слушате внимателно инструкциите за безопасност, като могат да ви помолят да отстраните по-тежките устройства при излитане и кацане.

 

 

Самолетен режим — „включен“

Самолетен режим — „изключен“

На земята (рулиране)

ДА,

 но слушайте внимателно инструкциите за безопасност и отстранете по-тежките устройства преди излитане

НЕ

Излитане

ДА

НЕ

По време на полет

ДА

ДА, но само в специално оборудвани самолети и когато екипажът позволява

Кацане

ДА

НЕ

/econ.bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>